Aksi ‘si hati kering’ di layar perak

- 18:26:00

Pada 7 Ogos 1974, seorang lelaki Perancis bernama Philippe Petit mencipta sejarah di New York City, Amerika Syarikat. Dia yang ketika itu ber­usia 25 tahun cukup berani, ‘berhati kering’ dan mungkin ‘gila’ apabila berjalan di atas tali yang diregang atau ‘high-wire walk’ merentasi menara berkembar Pusat Dagangan Dunia (WTC) di bandar raya itu.
Pada ketinggian kira-kira 400 meter dan tanpa jaring untuk menyambutnya jika dia terjatuh, Petit cekal berjalan di atas tali tegang itu.Bukan itu saja, Petit melakukan pertunjukan itu selama 45 minit dan dia berulang-alik sebanyak lapan kali di antara dua menara itu membabitkan jarak kira-kira 60 meter.
Ia juga dilakukan tanpa kebenaran pihak berkuasa. Kini, berdasarkan kisah itu dan buku berjudul To Reach The Clouds yang ditulis Petit, pengarah terkenal Robert Zemeckis, 63, mengadaptasikannya kepada filem dengan judul The Walk.
Watak Petit dibawa pelakon berbakat besar Joseph Gordon-Levitt yang sudah membuktikan dia antara pelakon berkualiti antaranya dalam filem 500 Days Of Summer, Looper, Inception, Premium Rush dan The Dark Knight Rises.
Selain itu, The Walk turut menampilkan pelakon legenda Sir Ben Kingsley. Melengkapkan The Walk ialah pelakon Perancis Charlotte Le Bon dan James Badge Dale. Ia akan ditayangkan di seluruh negara mulai 22 Oktober ini. Zemeckis yang sudah membuktikan kehebatannya sebagai pengarah filem hebat seperti Back To The Future, Forrest Gump dan Cast Away cukup teruja apabila diberi peluang mengarah filem ini.
“Apabila pertama kami mendengar kisah Petit ini, apa yang saya fikirkan ialah ia mesti difilemkan dalam apa jua keadaan dan ia mesti dipersembahkan dalam format 3D.
“Kebiasaannya apabila melihat seseorang melakukan ‘wire walker’, kita hanya dapat melihatnya dari bawah. Anda tidak akan mendapat melihat bagaimana perspektif dari atas tali itu.
“Menariknya dalam filem ini ia akan membawa anda berjalan bersama Petit di atas tali dan ia dihasilkan dalam format 3D. Pasti cukup mengagumkan dan beremosi,”katanya yang sudah berhasrat menghasilkan filem ini sejak 2006 lagi.
Menurut Zemeckis, dia menyukai ‘idea gila’ Petit itu. Dia melakukannya tanpa kebenaran, berbahaya, tetapi tidak mencederakan sesiapa.
Katanya, kini tidak ada lagi orang melakukannya seperti Petit dan ia hampir menjadi seperti kisah dongeng.
Levitt berjalan atas tali
Melakonkan watak Phillipe Petit memerlukan Joseph Gordon Levitt, 34, menjadi seperti Petit. Sehubungan itu, sebelum memulakan penggambaran The Walk, Levitt melakukan persediaan fizikal termasuk memahirkan dirinya berjalan di atas tali.
Dan, orang yang mengajarnya tak lain tak bukan ialah Petit sendiri. Menurut Levitt, Petit yang kini berusia 66 tahun melatihnya berjalan di atas tali sebenar yang digunakan untuk ‘wire walk’.
“Selepas lapan hari belajar, saya akhirnya berjaya melakukannya. Petit mengajar bagaimana mengimbang badan supaya tidak jatuh.
“Tali itu direntang pada ketinggian satu meter dan kebanyakan babak saya berjalan atas tali dalam The Walk memang saya lakukan sendiri. Saya bangga dengannya,” kata anak jati Los Angeles ini.
Dalam pada itu, Levitt turut berbangga kerana dapat bekerjasama dengan pengarah berkaliber seperti Zemeckis.
“Saya suka semua filemnya. Pada masa sama, saya juga tak sangka dia turut menyukai filem lakonan saya. Saya ingat selama ini dia tak kenal saya. Mungkin ada yang melabel Zemeckis sebagai pengarah yang tidak suka mendengar pendapat orang lain, tapi bagi saya dia sangat terbuka dan memberi inspirasi kepada semua orang,” katanya.
’Bina’ semula WTC
Cabaran paling besar dalam merealisasikan filem The Walk dipegang Penyelia Kesan Khas Visual Kavin Baillie. Selain mewujudkan panorama kota NewYork pada 1974 pada ketinggian 400 meter, Baillie berdepan cabaran ‘membina’ semula bangunan WTC yang kini tidak lagi wujud selepas runtuh akibat serangan pada 11 September 2001.
“Kami membuat segala-galanya. Daripada lobi WTC hinggalah gambaran New York pada 1974 terutama di sekitar Lower Manhattan.
“Rujukan hanya pada foto yang diambil pada tahun itu. Ia sangat menyedihkan kerana WTC sudah tidak wujud lagi, tapi kami perlu menjadikannya 1,000 peratus seperti WTC pada tahun itu.
“Ini kerana WTC adalah antara watak penting dalam filem ini,” katanya.


You May Also Like

0 Comments