Bridge of Spies sentuhan baharu Steven Spielberg

- 04:31:00

SEPERTI dijangka, sentuhan magis pengarah filem Hollywood tersohor, Steven Spielberg nyata memberi nafas baharu kepada cerita sejarah, Bridge of Spies yang dipetik daripada kisah benar, berlatarbelakangkan zaman Perang Dingin sekitar 1950-an.

Konflik bermula apabila peguam di sebuah syarikat insurans, James B Donovan lakonan Tom Hanks diberi tugasan oleh CIA untuk mengadakan rundingan bagi pertukaran juruterbang tentera Amerika Syarikat (AS), Francis Gary Powers dengan perisik Kesatuan Soviet, Rudolf Abel.

Powers merupakan juruterbang pesawat perisik AS yang ditembak jatuh Kesatuan Soviet ketika sedang cuba menangkap gambar dari ketinggian 70,000 kaki.

Abel pula perisik yang sudah lama di New York dan ditangkap FBI kemudian didakwa di mahkamah AS.

Akibat membela Abel di mahkamah hingga hakim memberi hukuman penjara 30 tahun, Donovan dikecam hebat oleh rakyat negara itu kerana membela perisik.

Donovan mengambil risiko meninggalkan keluarganya dan menuju ke Timur Jerman di mana Tembok Berlin baru sahaja didirikan oleh Republik Demokratik Jerman yang memisahkan Jerman Barat dengan Jerman Timur.

Di sana, Donovan mendapat berita tentang seorang pelajar ekonomi warganegara AS, Frederic Pryor yang juga ditahan dan mengubah arahan asal yang diterimanya iaitu hanya membuat pertukaran untuk Powers.

Kedegilan Donovan nyata mendapat tentangan daripada pegawai CIA yang bersamanya di sana serta pihak Soviet dan Timur Jerman yang dirundinginya.

"Abel untuk ditukar dengan Powers dan Pryor!” tegas Donovan.

Donovan sendiri ragu-ragu dengan keputusannya apatah lagi telah disajikan dengan insiden beberapa lelaki ditembak ketika cuba melarikan diri dari tembok tersebut.

Apakah kedegilannya itu akhirnya akan menyelamatkan kedua-dua nyawa itu atau kehilangan kedua-duanya?

Saksikan filem Bridge of Skies yang menelan kos 40 juta USD di pawagam yang telah menemui penonton sejak semalam.


You May Also Like

0 Comments