Juvana 2 lebih aksi mantap!

- 13:30:00

SEJAK awal dipertontonkan, naskhah Juvana mula mendapat tempat dan perhatian di hati penonton. Dengan garapan yang penuh dengan mesej dan pengajaran, dari sebuah drama rantaian yang pernah mendapat Drama Rantaian Terbaik di Anugerah Skrin 2011, Juvana kemudiannya diangkat ke layar perak.

Menerusi naskhah filem pula, Juvana mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penonton dengan kutipan tiket sebanyak RM2.86 juta pada tahun 2013.

Atas sambutan yang menggalakkan itu, filem berkenaan diteruskan lagi untuk sekuelnya yang diberi judul Juvana 2: Terperangkap Dalam Kebebasan.

Menariknya, untuk kesinambungan bagi filem berkenaan, ia turut mengekalkan sebahagian barisan pelakon asal sebelum ini seperti Zahiril Adzim, Johan As’ari, Adam Shahz dan Sheira Aiyob.

Dalam sekuel yang kedua ini, ia meneruskan meneruskan kisah Daim, Botak dan Ayam serta rakan-rakan mereka, di mana anak-anak muda ini cuba menyesuaikan diri di dunia luar sebaik sahaja hukuman mereka berakhir.

Masih mengekalkan Faisal Ishak selaku pengarah dan skripnya dihasilkan oleh Alfie Palermo, jalan cerita Juvana 2 bermula daripada kesinambungan kejadian dalam filem pertama setelah Botak dan Ayam akhirnya dibebaskan lebih awal ekoran penglibatan mereka menyelamatkan orang awam ketika kejadian rusuhan yang dicetuskan oleh Lan Todak, ketua samseng yang memusuhi mereka sebaik sahaja mereka dipindahkan ke Sekolah Indera Sakti.

Setelah bertemu semula rakan-rakan mereka, Botak pulang ke rumah dengan penuh azam untuk memulakan hidup baru bersama ayahnya, manakala Ayam menuju ke rumah Apek untuk menjaga adik-adiknya seperti yang diamanahkan oleh Apek sehingga dia dibebaskan.

Bagaimanapun, harapan mereka untuk masa depan yang lebih baik terpadam dalam masa yang amat singkat. Kini, ayah Botak seorang penagih dadah manakala adik Apek pula menjadi konco geng penjenayah yang dikenali sebagai Geng Jebat.

Pada masa sama, Daim sedang meneruskan pengajiannya dalam bidang guaman bersama teman wanitanya, Sara yang sering mengatakan Daim hanya membuang masa apabila masih bergaul bersama-sama rakan-rakan dari Sekolah Wira Bakti.

Kemudian, nasib tiga sekawan ini menjadi bertambah buruk apabila orang yang mereka kasihi menjadi mangsa culik Tok Ki yang kejam tanpa diketahui motifnya, sehingga memaksa anak-anak muda ini berusaha keras untuk menyelamatkan mereka.

Secara keseluruhannya, pada pandangan penulis tema filem ini iaitu Terperangkap Dalam Kebebasan menepati dengan keseluruhan jalan cerita.

Ia membawa penonton melayari kehidupan Botak yang sudah insaf dan bertaubat menerusi Juvana, namun terpaksa menolak ke tepi nilai murni di dalam diri kerana desakan sekeliling.

Filem ini juga memperlihatkan bagaimana mereka yang mahu hidup aman dan baik, namun terikat dengan kisah lalu sehingga memaksa mereka kembali ke kancah yang bahaya.

Gandingan baru, lama

Pada pandangan penulis, perjalanan filem ini disusun dengan baik, namun penglibatan muka baharu yang digandingkan dengan muka lama sedikit memberi kekeliruan terhadap penonton.

Lebih-lebih lagi apabila Hasnol kini menggantikan tempat Bront Palarae sebagai Cikgu Raja menyebabkan mereka yang mungkin tidak pernah menonton drama akan keliru mengenai siapakah Cikgu Raja.

Begitu juga dengan beberapa watak baharu yang direka namun mempunyai kaitan demi kaitan yang mungkin akan diceritakan di dalam triloginya - Juvana 3.

Biarpun agak keliru, lebih-lebih lagi bagi mereka yang pertama kali menonton Juvana, namun penulis memuji lakonan mantap setiap pelakon yang terlibat.

Mereka berjaya menterjemahkan emosi dan aksi dengan begitu baik sekali. Malah dengan aksi-aksi mantap yang dipaparkan juga akan membuatkan penonton tidak senang duduk untuk mengetahui apakah yang berlaku seterusnya dan siapakah yang akan terselamat.

Justeru bagi anda yang ingin mengetahui siapakah yang akan membantu Botak, Daim dan Ayam, saksikan dalam Juvana 2: Terperangkap Dalam Kebebasan yang akan menemui penonton di pawagam bermula 29 Oktober lalu.


You May Also Like

0 Comments