Mama & Macha filem bajet rendah

- 04:32:00

SELEPAS mengarahkan filem seram Homestay-Permainan Maut yang dijangka ditayangkan pada penghujung tahun ini, sekali lagi pengarah, Kay Shan akan muncul dengan filem Melayu keduanya berjudul Mama & Macha.

Walaupun filem terbitan Dream Pix Media Sdn Bhd ini kemungkinan ditayangkan pada Mac tahun hadapan, namun penggambarannya sudah 85 peratus siap.

Kelainan filem Mama & Macha yang bergenre aksi komedi ini mempamerkan satu kelainan apabila pelakon, Ruminah Sidek menjayakan watak utama dalam filem tersebut yang akan turut beraksi.

Pasti ramai tidak menyangka pelakon veteran ini masih lagi mampu membawakan adegan aksi yang pastinya akan membuatkan penonton terpegun menyaksikan lakonannya.

Menurut Kay Shan, sebelum ini, Ruminah Sidek atau lebih mesra disapa Mak Mah dikenali seorang pelakon komedi dalam banyak filem dan drama.

“Namun kali ini, saya mahu mempamerkan sisi berbeza Mak Mah yang belum pernah dilihat oleh penonton apabila turut beraksi untuk berlawan dengan musuhnya.

“Ada babak yang perlu membawa motor di sebalik kenderaan dan membawa kereta dengan laju, semua itu adalah lakonan Mak Mah yang memegang watak Mama dalam filem ini.

“Tetapi ada adegan yang merbahaya, kita gunakan pelakon lagak ngeri untuk menggantikannya, walaupun sebolehnya, Mak Mah sendiri mahu lakukannya,” katanya kepada Zass.

Kay Shan yang juga pelakon utama sebagai Macha dalam filem tersebut mengakui sememangnya pemilihan Mak Mah adalah pilihan tepat setelah melihat kepada lakonannya sebelum ini.
“Saya sangat suka bekerja dengan Mak Mah, dia akan melakukan apa sahaja babak yang diperlukan. Tidak pernah menolak untuk melakukan sebarang aksi.

“Tambahan, Mak Mah sendiri memfokuskan untuk menerima tawaran dalam filem ini berbanding tawaran lain kerana, telah lama menginginkan untuk berlakon di bawah pengarahan saya,” katanya.

Filem ini mengisahkan seorang isteri (Mama) yang cuba menyiasat kematian suaminya. Menyertai kumpulan penyiasat sendirian, Mama turut dibantu rakan setugasnya Macha.
Penggambaran hari minggu

Filem yang menjalani penggambaran di sekitar Lembah Klang bermula 28 Ogos lalu, masih berbaki empat hari sahaja lagi untuk diselesaikan.

Mengulas berkenaan tempoh masa yang lama diambil untuk penggambaran filem tersebut, Kay Shan memberitahu, kekangan jadual pelakon membuatkan penggambaran agak mengambil masa.

“Kami terpaksa melakukan penggambaran ketika hari minggu iaitu Sabtu dan Ahad sahaja apabila jadual kebanyakan pelakon penuh pada hari biasa.

“Oleh itu, kami jayakan juga dengan kerjasama semua pelakon dan produksi. Tambahan, apabila dilakukan sebegini, kami ada masa untuk terus menyunting babak yang telah diambil.

“Itu membuatkan kami teliti dalam setiap suntingan, biar lambat asal kami puas hati dengan filem ini nanti,” katanya.

Kay Shan turut mengakui, pertama kali mengarahkan filem aksi memerlukannya untuk mendapatkan tunjuk ajar daripada pakar aksi.

“Disebabkan kami tiada pengalaman, jadi saya mengambil pakar aksi untuk mengajar pelakon melakukan aksi pergaduhan, aksi bawa motor dan kereta laju.

“Itu perlu kerana kebanyakan pelakon filem ini juga adalah pelakon drama dan pertama kali berlakon untuk filem.

“Oleh itu,  banyak adegan memerlukan tunjuk ajar dari pihak yang sepatutnya. Begitu juga aksi Mama dalam filem ini,” katanya.

Cabaran demi cabaran

Selain berhadapan cabaran menggunakan khidmat pakar aksi, terutama watak Mama, Kay Shan juga memberitahu yang penggambaran itu melalui cabaran dalam memastikan setiap pelakon datang pada sesi penggambaran.

“Bukan mereka susah datang, tetapi oleh kerana kami membuat penggambaran pada hari minggu sahaja, justeru kami perlu mengingatkan semula kepada pelakon mengenai hari adanya penggambaran itu.

“Selain itu, faktor cuaca juga menjadi salah satu cabaran kepada produksi kami. Bayangkanlah, sudahlah kami buat penggambaran pada hari minggu sahaja, namun apabila hujan kami terpaksa batalkan penggambaran,” katanya.

Tambahnya, disebabkan kekangan penggunaan kamera, mereka hanya dapat siapkan antara satu hingga tiga babak sahaja dalam tempoh penggambaran tersebut.

“Oleh itu, kami perlu pastikan setiap sisi babak diambil sebaiknya. Itu juga yang membuatkan filem ini agak lama untuk disiapkan,” katanya.

Berkongsi mengenai kerjasama dengan pelakon yang kebanyakannya pelakon baharu untuk filem, Kay Shan berkata, semuanya memberi komitmen yang baik sepanjang penggambaran.

“Saya bekerja dengan lebih 30 artis dalam filem ini, tetapi semuanya tiada masalah. Mereka semuanya memberikan terbaik untuk filem ini.

“Walaupun mereka baru dengan watak yang diberikan, tetapi mereka dapat lakukan dengan jayanya. Itu yang membuatkan saya senang hati,” katanya.

Yakin ada sambutan

Sebagai penerbit dan pengarah, pastinya bajet sesebuah filem itu penting bagi mereka. Bagi Kay Shan, bajet yang digunakan untuk filem tersebut tidak melebihi sejuta dan setakat ini hanya memperuntukkan RM600,000.

“Memang bajet itu nampak rendah berbanding filem lain, namun apa yang kami cuba persembahkan adalah yang terbaik untuk kepuasan penonton.

“Memang situasi filem tempatan juga ada naik turunnya kini, tetapi saya tetap yakin filem aksi komedi ini masih ada harapannya,” katanya.

Sebagai langkah promosi walaupun penggambaran berbaki beberapa hari sahaja lagi, pihaknya telah mengeluarkan klip promo filem dalam media sosial.

“Sejak kami muat naik klip promo filem ini, sudah lebih 1,000 orang telah menontonnya. Ada juga yang menelefon saya mengatakan mereka berpuas hati dan tidak sabar untuk menonton filem tersebut.

“Oleh itu, saya percaya filem ini ada sambutan dan penontonnya sendiri apabila ditayangkan nanti,” katanya.

Selain mahu filem tersebut memberi hiburan kepada masyarakat, Kay Shan  turut menyelitkan beberapa pengajaran dalam cerita ini untuk tatapan penonton.

“Filem ini sesuai ditonton oleh semua lapisan masyarakat kerana ada pengajarannya,” katanya.


You May Also Like

0 Comments