Maravan digarap cita rasa Malaysia

- 04:44:00

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, filem Melayu mengalami turun naik tetapi Polis Evo yang mula ditayangkan 17 September lalu memecah kebuntuan filem Melayu selepas tiga tahun. Selepas dua minggu tayangan, kutipan jualannya mencecah lebih RM10 juta dan masih diteruskan untuk minggu ketiga.
Bagi filem Cina, The Journey mencatat sejarah perfileman Malaysia tatkala diangkat sebagai filem paling berjaya dari segi pulangan mencecah RM17.7 juta.
Kini, tidak mustahil filem Tamil tempatan juga dapat mencapai tahap kebanggaan sendiri sekiranya semua pihak bersama-sama meraikan perbezaan dimiliki Malaysia.


Tahun lalu, filem Maindhan mencatat kutipan tertinggi untuk filem Tamil tempatan dengan RM732,505 dan kini muncul pula filem Maravan yang boleh disifatkan antara filem Tamil tempatan terbaik pernah dihasilkan.
Penerbitnya, M Chandran berkata penggambaran filem itu mengambil masa 45 hari dan ia berkisar pada isu penyeludupan manusia yang makin mencengkam masyarakat.
“Filem ini diharapkan menjadi penanda aras bagi perkembangan filem Tamil tempatan. Melalui filem ini, kami mahu memberikan mesej jelas kepada masyarakat mengenai apa sebenarnya berlaku dalam masyarakat kita.
“Saya pernah menyaksikan kejadian berlaku depan mata kanak-kanak diculik untuk tujuan jenayah, malah penyeludupan ini selalunya berlaku di perairan antarabangsa,” katanya.
Maravan juga menyuntik kritikan sosial terhadap segelintir kaum India tempatan yang enggan mengambil peluang yang ada untuk berubah.
Pada masa sama, ia juga cuba membuka mata masyarakat terutama golongan muda untuk berusaha memajukan diri demi masa depan yang lebih cerah.
Maravan yang diarahkan SD Puvanendran, dijayakan model jelita yang mendapat jolokan Aishwarya Rai Jerantut oleh segelintir media hiburan tempatan, Pushpa Narayan.
Dikenali melalui sitkom Fara siaran TV3, Pushpa menyifatkan filem terbaru lakonannya itu antara yang terbaik pernah dia bintangi.
Katanya, masyarakat dari semua kaum perlu memberi peluang kepada industri filem Tamil untuk berkembang, sama seperti yang berlaku dalam industri filem Melayu dan Cina tempatan.
“Kelompok kami kecil dan tidak ramai sedar mengenai perkemba­ngan filem dalam industri kami. Tidak dinafikan, ada penggiat yang lebih selesa berada dalam kelompok itu saja tanpa cuba untuk keluar daripada zon selesa.
“Tembok inilah yang cuba dipecahkan dan saya mengambil inisiatif ini kerana tahu filem Maravan mempunyai cita rasa Malaysia,” katanya.
Seorang lagi pelakon Maravan, Sangeeta Krishnasamy sudah tiba masa untuk penggiat seni daripada kaum India meluaskan lagi pengaruh mereka ke dalam industri perfileman Malaysia.
Pemegang Ijazah Undang-Undang Universiti London itu membintangi lebih 10 filem sepanjang kerjaya lakonannya di Malaysia. Dia juga pelakon wanita Malaysia pertama beraksi dalam filem Kollywood, Goa arahan pengarah popular India, Venkat Prabhu pada 2010.
“Selepas berpeluang menghadirkan diri menonton filem Polis Evo baru-baru ini, saya sedar perubahan perlu dilakukan. Saya kena berubah untuk meluaskan bakat saya dan pada masa sama, terus perkenalkan industri filem Tamil kepada semua golongan.
“Kebanyakan pelakon cuba tembus pasaran asing terutama India, walhal kru dan pelakon di negara itu sendiri bersikap dingin terhadap kita.
“Kru dan pelakon kita masih mengekalkan nilai kerjasama dan kekeluargaan, jauh berbeza dengan industri perfileman di India,” katanya.
Anak kedua daripada tiga beradik itu berkata, dia mula mengatur langkah untuk naik turun ke sesi uji bakat rumah produksi tempatan bagi mencari peluang yang ada.
Pelakon memiliki sepasang mata bundar dan cantik itu berhasrat untuk bekerja dengan pengarah Ghaz Abu Bakar, Kabir Bhatia dan Osman Ali satu hari nanti.
Filem Maravan mengisahkan kehidupan penoreh getah yang miskin tapi mempunyai cita-cita besar untuk kaya. Ramai rakannya cuba membantu dengan membuka peluang untuk mengerjakan tanah melalui projek pertanian atas sokongan RISDA tapi dia menolak kerana tidak mahu tunggu lama menuai hasil.
Malangnya, dia bertemu penjahat yang mengabui matanya dengan memberi kerja sebagai pemandu barang import eksport.
Selepas sedar pekerjaan dilakukannya salah di sisi undang-undang dan keluarganya juga berdepan ugutan, dia cuba menyelamatkan diri.
Filem itu menjalani postproduksi di India dan baru saja menjengah pawagam tempatan pada 8 Oktober lalu.


You May Also Like

0 Comments