Rembat filem santai, semarak perpaduan

- 04:35:00

SEJAK kebelakangan ini, ada sahaja isu perkauman yang cuba dibangkitkan dalam kalangan masyarakat di  Malaysia.

Namun hakikatnya, kebanyakan masyarakat di Malaysia masih hidup aman dengan kepelbagaian kaum dan agama dalam satu kawasan yang sama.

Menyedari pentingnya semangat perpaduan kaum di Malaysia, Grand Brilliance, Marna Films dan Red Films, bergabung bersama dalam menerbitkan filem terbaharu, Rembat.

Filem yang diarahkan oleh pengarah baharu, Shamyl Othman, dibarisi pelakon hebat seperti Shaheizy Sam, Zizan Razak, Zara Zya, Arja Lee, Sherry Alhadad Zulin Aziz serta penyanyi dan pelakon Cina terkenal, Aniu.

Mengisahkan dua lelaki bernama Chin Chye (Aniu) dan Malik (Sam) yang bertembung secara tidak sengaja. Namun satu malapetaka yang berlaku membuatkan mereka mengejar masa untuk ke peringkat akhir perlawanan bola sepak yang akan berlangsung kerana Chin Chye telah berjanji dengan ah long untuk memberi rasuah kepada pasukan Malaysia agar mereka kalah dalam perlawanan di antara Malaysia dan Thailand.

Walaupun Malik tidak mahu melibatkan diri dengan perjanjian ini kerana dia peminat setia Harimau Malaya, dia terpaksa mengikut Chin Chye kerana ingin menghalang Rosman (Arja Lee) daripada mencuri kekasihnya Azira (Zara Zya), yang memerlukan wang untuk pembedahan neneknya.

Oleh kerana kesuntukan masa dan duit, Chin Chye dan Malik berjumpa dengan M.R. Baby (Zizan Razak), untuk mendapatkan pinjaman wang.

Namun M.R. Baby pula naik marah apabila mendengar rancangan mereka untuk memberi rasuah kepada pasukan bola sepak Malaysia kerana M.R. Baby bertaruh untuk Malaysia agar menang.

Secara keseluruhannya pada pandangan penulis, filem ini tidak berpaksi kepada misi kedua watak utama ini ke perlawanan bola sepak dan kisah bola sepak semata-mata, tetapi nilai-nilai lain seperti nilai kemasyarakatan dan nilai persahabatan.

Selain itu, Rembat juga memaparkan banyak mesej tersirat yang dapat difahami dan diterima oleh penonton sepanjang sejam 38 minit menonton filem ini.

Bukan itu sahaja, dengan beberapa simbolik seperti meminati makanan yang sama, berhadapan dengan masalah peribadi yang sama menjadi Rembat punya keistimewaan tersendiri.
Bahkan segala mesej dan nilai yang diterapkan, diadun dan disampaikan secara santai serta menghiburkan penonton.

Pendek kata, anda barangkali tidak kering gusi sepanjang perjalanan filem ini.

Gandingan mantap

Seperkara yang menarik perhatian penulis adalah gandingan pertama kali Aniu dan Sam yang cukup menjadi.

Mereka seolah-olah sudah biasa bergandingan bersama di layar perak sehingga ada ketikanya kita melihat dua sahabat yang sememangnya berkawan baik di luar set penggambaran.

Malah, kedua-dua pelakon ini juga dilihat saling memberi sokongan antara satu sama lain dan lakonan mereka juga tidak melebihi atau saling cuba menyaingi.

Namun ada ketikanya, lakonan Aniu dilihat lebih meninggalkan kesan kepada penonton kerana dia nampak cukup bersahaja dalam menjayakan wataknya.

Justeru bagi anda yang ingin mengetahui perjalanan dan nasib kedua sahabat ini, jangan lupa untuk menyaksikan filem Rembat di pawagam berdekatan anda.You May Also Like

0 Comments