Tales of Halloween: 10 kisah, pelbagai emosi!

- 13:29:00

FILEM antologi seram seakan menjadi trend dan makin diterima di Hollywood. Seperti mana Trick ‘r Treat dan V/H/S, filem seram Tales of Halloween juga tidak kurang hebatnya.

Menghidangkan 10 kisah seram yang bertemakan Halloween, filem ini mendapat sentuhan dari 11 pengarah termasuk Neil Marshall (The Descent), Darren Lynn Bousman (Saw II, III dan IV), Lucky McKee (The Woman) dan Mike Mendez (Big Ass Spider!).

Mengambil latar di pinggir bandar, kisah seram ini berlaku di malam perayaan Halloween yang melibatkan jelmaan roh jahat, alien dan juga pembunuhan ngeri. Sebagai pembuka tirai, penonton dihidangkan dengan kisah 'Sweeth Tooth' yang agak mengerikan.

Kisah bermula dengan babysitter bersama kekasihnya yang 'dihukum' kerana menghabiskan gula-gula kepunyaan kanak-kanak itu. Mereka dibunuh dengan sangat kejam sehingga terburai isi perut hanya kerana untuk menunjukkan kemarahan atas sikap mereka yang menghabiskan 'gula-gula' yang sangat sinonim dengan perayaan Halloween.

Kisah diteruskan The Night Billy Raised Hell, yang mana seorang kanak-kanak dipergunakan oleh kuasa jahat untuk melakukan kerosakan pada malam Halloween sehingga menimbulkan kekacauan di seluruh bandar.

Tidak kurang ngerinya dengan kisah ketiga yang berjudul Trick, yang memperlihatkan sekumpulan kanak-kanak psiko membunuh kejam. Begitu dengan dengan The Weak and the Wicked yang menampilkan seorang mangsa buli cuba membalas dendam di atas kematian orang tuanya.

Namun kisah kelima, Grim Grinning Ghost, dilihat agak realistik dan meninggalkan kesan di hati penulis, Ia mengisahkan seorang wanita muda yang diburu roh jahat sebaik sahaja keretanya rosak di tengah jalan.

Sepanjang perjalanan, dia diburu dan diperhatikan, sehinggalah peristiwa mengejutkan berlaku. Dalam tempoh tersebut, pengarahnya Axelle Carolyn berjaya menimbulkan suspens sehingga mengheret sama perasaan penonton.

Tanpa babak babak ngeri, pertumpahan darah mahupun wajah yang menakutkan seperti mana kisah-kisah sebelumnya, Grim Grinning Ghost, mampu memberikan debaran sebenar kepada penonton.

Turut bertukar haluan dan momentum, empat kisah terakhir filem ini diteruskan dengan lebih 'gila-gila' dan tidak masuk akal. Ia dapat dirasai menerusi episod Ding Dong,  This Means War, Friday the 31st dan The Ransom of Rusty Rex.

Malah ada sesetengah babak 'gilanya' itu akan mengundang tawa penonton. Misalnya, babak alien yang tiba-tiba hadir meminta 'candy' serta kekalutan dua penculik yang tersilap memilih mangsa. Malah penglibatan pelakon sama dalam kisah berlainan turut mengundang kelucuan penonton.

Sebagai penutup tirai, kisah Bad Seed mampu meninggalkan kesan pada hati penonton. Turut digarap dengan penuh realistik, ia mengisahkan seorang detektif yang menyiasat kes kematian seorang lelaki yang dikatakan di makan oleh labu ukirannya sendiri.

Bukan omongan kosong, ia nyata menjadi igauan ngeri kepada seluruh bandar itu apabila ramai orang awam turut menjadi mangsa labu berhantu itu.

Secara keseluruhannya, filem ini sangat menghiburkan dalam genrenya yang tersendiri. Bagaimanapun, terdapat banyak babak- babak yang keterlaluan sehingga mengganggu emosi anda!


You May Also Like

0 Comments