Return Of The Cuckoo imbau kenangan lama

- 12:07:00

PADA asalnya naskhah ini merupakan sebuah drama bersiri 20 episod paling popular di Hong Kong. Malah,  ia turut mendapat sambutan bagi mereka yang menggemari drama Cina.

Menyedari nostalgia dan sambutan penonton terhadap drama berkenaan, pihak penerbit kemudiannya mengangkat drama tersebut ke layar perak.

Masih mengekalkan pelakon utamanya iaitu Julian Cheung dan Charmaine Sheh, filem ini turut dijayakan Joe Chen, Nancy Sit, Michael Tong, Kwok Fung dan Helen Ma.

Filem yang diarahkan oleh Patrick Kong ini mengisahkan kehidupan Kwan-Ho dan Szeto Lai-Sun sejak berpindah ke Amerika Syarikat selepas berkahwin.

Manakala Man-Cho, rakan perniagaannya Wing dan anak perempuan Wing, Tin-Tin, mengambil keputusan untuk kembali pulang ke Macau tinggal bersama Aunty Q.

Masa berlalu, bekas isteri Wing tiba-tiba muncul meminta hak penjagaan anak, Tin-Tin. Wing mengikut kehendak bekas isterinya. Suatu hari Man-Cho menerima berita yang Lai-Sun meninggal dunia dalam satu kemalangan, yang mana Kwan-Ho kemudian pulang ke Macau.

Beberapa tahun kemudian, Tin-Tin kembali dan mengumumkan akan menjadi isteri Man-Cho. Kwan-Ho kurang senang dengan berita itu. Ketika mereka gembira kembali bersama, penyakit kanser tekak Man-Cho didapati telah merebak ke otak dan dia mempunyai masa kurang setahun untuk hidup.

Secara keseluruhannya, pada pandangan penulis, filem ini lebih kepada mengimbau kenangan lama bagi mereka yang pernah mengikuti drama bersiri filem ini 15 tahun lalu.

Apatah lagi dengan mengekalkan pelakon sama, ia secara tidak langsung memberi nostalgia tersendiri kepada peminat drama bersiri ini.

Namun, bagi mereka belum pernah menonton drama bersiri Return Of The Cuckoo sebelum ini, ia adalah sebuah filem yang sarat dengan konflik namun, digarap dengan penuh elemen kasih sayang.

Ia secara tidak langsung membangkitkan mood romantis, lebih-lebih lagi jika ia ditonton bersama pasangan.

Gandingan mantap

Selain itu, gandingan mantap kedua-dua pelakon utama iaitu Julian Cheung dan Charmaine Sheh yang sebelum ini sudah sekian lama bekerjasama termasuk dalam naskhah lain memberi kelebihan kepada kedua-dua pelakon ini.

Keserasian kedua pelakon ini membuatkan mereka mudah 'memberi dan menerima' lakonan yang cukup berkesan terutama sekali dari segi emosi dan pembawaan watak.

Pendek kata, anda pasti akan terkesan dengan permainan watak kedua pelakon ini, namun dari segi jalan cerita, pada pandangan penulis, ia adalah sebuah karya yang tidak banyak beza dengan kisah drama cinta yang lain.

Justeru, bagi anda yang inginkan sebuah karya santai, romantis, jangan lupa untuk menonton filem ini di pawagam.


You May Also Like

0 Comments