Suntikan Bollywood tarikan utama Mirip

- 06:46:00

KEBIASAANYA, filem tempatan yang dihasilkan lebih kepada konsep lokaliti atau paling tidak pun tidak lari dari genre-genre seperti seram, komedi, romantik dan aksi.

Namun berbeza dengan filem yang diterbitkan oleh Green Screen Production ini apabila ia mengetengahkan konsep muzikal dan tarian di dalam filem ini.

Lebih tepat lagi, filem yang diarahkan oleh pengarah dari India, Jokin menyuntik elemen Bollywood dan Tamil ke dalam filem terbaharu garapannya berjudul Mirip.

Bagaimanapun filem berdurasi satu jam 46 minit ini dilakonkan oleh pelakon tempatan seperti Fezrul Khan, Ezzaty Abdullah dan Reen Rahim.

Filem ini mengisahkan tentang seorang lelaki bernama Nik (Fezrul) yang tinggal di Melaka dan merupakan seorang penyanyi serta menyara hidupnya dengan pendapatan yang diterima daripada nyanyiannya.

Nik telah kehilangan kedua ibu bapanya dan satu-satunya harta yang telah ditinggalkan oleh ibunya adalah muzik kerana arwah ibunya merupakan pemain alat muzik klasik wayang kulit.

Selain muzik, Aishah (Ezzaty) juga menjadi segala-gala untuk Nik dan Aishah sering menjadi penguat semangat serta percaya dengan bakat Nik dan ingin membawanya ke persada dunia.

Pada suatu hari Nik menyelamatkan Irwan yang juga merupakan seorang penyanyi terkenal, kaya-raya dan mempunyai bilangan peminat yang besar.

Sebaik mengetahui mengenai bakat Nik, Irwan mengajak Nik untuk ke bandar dan berjanji akan menjadikannya seorang yang popular. Biarpun enggan pada mulanya, Nik akhirnya mengikuti Irwan setelah dipujuk Aishah. Namun setelah tiba di bandar, Irwan meninggalkan Nik kepada Wilma yang merupakan jurulatih muzik dan juru fesyen untuk mengubah personalitinya.

Nik tiba-tiba teringin jadi orang kaya dan bisikan hatinya berkata impiannya boleh tercapai jika dia mengambil alih tempat Irwan.

Walaupun menyuntik elemen Bollywood dan Tamil di dalam filem ini, Jokin nampaknya tidak lupa untuk menyelitkan budaya kita.

Bukan itu sahaja, kecantikan sinematografi melibatkan beberapa lokasi di negara kita secara tidak langsung membuatkan kita bangga dengan kecantikan di Malaysia.

Pendek kata biarpun menyelitkan unsur Bollywood dan Tamil dengan adanya selingan nyanyian dan tarian, namun filem ini masih mencerminkan wajah Malaysia dengan sinematografi serta budaya masyarakat kita.

Dan dek kerana unsur Bollywood dan Tamil itu juga menjadikan Mirip adalah sebuah filem yang lain daripada lain.

Gandingan mantap Fezrul, Ezzaty

Seperkara lagi yang menarik perhatian penulis mengenai filem ini adalah gandingan hebat dua pelakon utamanya, Fezrul dan Ezzaty.

Lebih-lebih lagi Fezrul yang sebenarnya menjayakan tiga watak di dalam filem ini.

Bersesuaian dengan judulnya Mirip, Fezrul dilihat berjaya mengemudi ke semua wataknya dengan baik melibatkan dua watak utama dan satu watak sampingan.

Jangan bimbang kerana anda pasti tidak akan keliru yang mana satu Nik dan Irwan kerana dari segi perwatakan mereka juga berlainan.

Manakala lakonan Ezzaty juga tidak boleh dipandang enteng. Pelakon baharu ini jika digilap lagi bakatnya tidak mustahil akan berdiri dan duduk sama tinggi dengan pelakon sedia ada.

Begitu juga dengan lakonan Reen Rahim yang agak berkesan di dalam filem ini.

Justeru bagi anda yang ingin mengetahui apakah satu lagi watak yang dijayakan Fezrul dan adakah Nik akan mendengar bisikan hatinya? Apakah tindakan Nik untuk mencapai niatnya?

Jangan lupa untuk menyaksikan filem Mirip di pawagam berdekatan anda.


You May Also Like

0 Comments