Chowrasta angkat kisah anak Melayu

- 10:59:00

STRATEGI  meletakkan pelakon baharu sebagai teraju utama bukan sahaja menjadi trend dalam Lanskap terbitan drama pada masa kini, tetapi juga di dalam filem.

Sama ada bersabit kos mahupun demand daripada penonton, langkah ini adakala dilihat sebagai sentuhan bijak dalam menampilkan kelainan, lebih-lebih lagi apabila pelakonnya beraksi hebat.

Dan itulah kejayaan utama yang dapat dilihat dalam filem berlatar belakangkan suasana 60 an berjudul Chowrasta ini.

Filem yang mengangkat kisah kehidupan anak Melayu dari keluarga miskin bernama Hamid ini menampilkan muka baharu, Chem Amar selaku pemegang watak utama.

Chem bukan sahaja berjaya membawa watak seorang anak kampung tetapi turut melengkapkan imejnya dengan empat genre berbeza, iaitu komedi, Bollywood, aksi dan romantis. Wajahnya bersahaja tetapi mampu mencuit hati penonton.

Pelakon yang juga pelajar Universiti Teknologi mara (UiTM) ini merupakan bakat baharu yang tidak dinafikan mempunyai pakej menarik sebagai hero.

Bukan sahaja berjaya mempamerkan lakonan terbaik malah, Chem secara fizikalnya memenuhi selera penonton setelah dunia perfileman ketandusan hero gantang sepertimana zaman kegemilangan Awie, Datuk Rosyam Noor dan Mustafa Kamal, suatu masa dahulu.

Pujian kepada pengarah prolifik, Profesor Datuk A Razak Mohaideen.

Peranan UiTM

Filem ini secara keseluruhannya memberi gambaran akan peranan dimainkan universiti tempatan (UiTM) dalam menyelamatkan anak muda agar terhindar daripada masalah sosial.

Hamid berasal dari keluarga miskin dan tinggal di sebuah penempatan di jalan Chowrasta Pulau Pinang. Hidupnya dikelilingi dunia samseng, menyebabkan dia terjerumus dengan pergaduhan.

Ketika itu itu UiTM, bergerak dari satu kampung ke satu kampung mencari pelajar yang berpotensi untuk dibantu dalam menyambung pelajaran. Menyedari nasib ramai anak Melayu seperti Hamid perlu diberikan perhatian dan peluang, Hamid telah terpilih untuk memasuki UiTM.

Bermulalah hidup Hamid sebagai pelajar universiti yang terpaksa membahagikan pelajaran dan pekerjaan sambilan, demi menampung pelajaran untuk sebuah cita-cita.

Secara total, mesej yang ingin disampaikan filem ini jelas dan sampai ke hati penonton. Meskipun terdapat kesilapan dari segi konti, penulis percaya kekurangan itu dapat ditutup dengan mesej sarat yang ingin disampaikan.

Sarat mesej berguna, seperti mana kita dapat menyelami kepayahan penuntut pada zaman dahulu menyambung pelajaran, juga terselit unsur komedi yang memaparkan kenakalan anak muda dalam bercinta.

Tidak lengkap filem Razak sekiranya tidak diselangi dengan aksi nyanyian dan tari-menari. Unsur Bollywood sememangnya mempamerkan tema anak mami dalam filem berlatarbelakangkan Pulau Pinang ini. Namun durasi yang terlalu panjang meninggalkan rasa bosan pula kepada penonton.

Filem terbitan bersama FiTA Studios dan Nation Film Studio Sdn Bhd ini merupakan adaptasi daripada buku semi biografi Naib Canselor UiTM, Tan Sri Datuk Sri Profesor Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar berjudul Mencorak Destini.

Selain Chem dan Rosyam Noor, Chowrasta turut dibintang pelakon hebat seperti Nora Danish, Fauzi Nawawi, Wan Hanafi Su, Risteena Munim dan Safiah Hanifah dan telah ditayangkan pada 3 Disember lalu.


You May Also Like

0 Comments