Jagat olahan kisah benar

- 08:21:00

APABILA bercakap mengenai filem Tamil, pasti kita akan teringat tentang Rajinikanth, pergaduhan, percintaan, nyanyian dan tarian.

Namun berbeza dengan filem Tamil tempatan, Jagat, mampu mengubah persepsi penonton.

Tampil lebih realistik, filem arahan Shanjhey Kumar Perumal diolah dan digarap dari kisah benar yang dilalui Shanjhey ketika kecil.

Berlatarbelakangkan awal 1990, iaitu tempoh sejarah sukar untuk kaum India Malaysia ketika itu di mana pemilik ladang yang sebelum ini mengupah mereka bekerja sejak generasi terdahulu lagi telah meminggirkan mereka, menyebabkan mereka terpaksa berpindah ke bandar dan bergelut untuk meneruskan hidup.

Bertitik tolak dari itu, Jagat mengungkai satu persatu kesan lain yang tidak mustahil berlaku dalam mana-mana kelompok masyarakat yang mempunyai golongan miskin tegar.

Kerana kemiskinan jugalah, secara tidak langsung mengundang aktiviti gengsterisme, penderaan, buli rakan sebaya, pengedaran dan penyalahgunaan dadah.

Tidak menggunakan pelakon terkenal, sebaliknya Shanjhey percaya dengan kemampuan lakonan Harvin Raj, Jibrail Rajhula, Tinesh Sathi Krishnan dan Kuben Mahadevan.

Jagat mengisahkan kehidupan Appoy, 12, (Harvin) seorang anak estet yang hidup bersama bapanya, Maniam (Kuben), pakcik Dorai (Jibrail), si gengster, dan Bala (Senthil) bekas penagih dadah yang baru keluar dari pusat serenti.

Ketandusan kasih sayang dan ledakan tekanan pada Appoy membuatnya semakin dekat dengan pakciknya Dorai, juga dikenali sebagai Mexico dan Bala - ekoran penderaan secara tidak langsung dan menjadi mangsa buli.

Dek kerana itu, Appoy semakin ‘terbiasa’ dengan rutin harian Dorai dan Bala dan secara tidak langsung terpengaruh dengan kehidupan yang tidak sihat.

Turut mengangkat dunia gengster di dalam garapannya kali ini, pada pandangan penulis, dunia gengster yang divisualkan Shanjhey dilihat lebih realistik.

Tidak mengetengahkan babak pergaduhan senjata api seperti lazimnya yang dipaparkan di dalam filem gengster sama ada tempatan atau pun luar negara, sebaliknya tumbukan menjadi senjatanya.

Atas faktor itu jugalah, babak-babak pergaduhan lebih berkesan dan berjaya membuatkan penonton tidak senang duduk untuk mengetahui apa yang berlaku seterusnya.

Lakonan mantap

Satu perkara lagi yang boleh dipuji di dalam filem ini adalah lakonan berkesan semua pelakon yang terlibat.

Ternyata walaupun tanpa nama, mereka berjaya mengemudi filem tersebut dengan baik dan meninggalkan kesan kepada penonton.

Dek kerana itu jugalah, ada di antara penonton mengakui 'buka mata' terhadap apa yang berlaku di dalam masyarakat pada hari ini.

Malah apa yang dipaparkan di dalam Jagat tidak boleh dipandang enteng kerana tidak mustahil ia akan berlaku di dalam masyarakat dan bangsa lain pula.

Secara keseluruhan Jagat adalah sebuah filem Tamil yang berbaloi untuk ditonton. Selain memaparkan jalan cerita yang realistik, filem ini juga wajar dijadikan contoh untuk filem lain bahawa dengan bajet rendah (bawah RM1 juta) ia masih boleh menghasilkan sebuah filem yang baik.


You May Also Like

0 Comments