Bila ayah lawan bapa tiri

- 09:19:00

SEKILAS pandang kepada poster dan judul filem ini, pasti ramai sudah menjangkakan filem ini adalah pertarungan antara ayah dan ayah tiri dalam merebut perhatian anak mereka.

Dan jika anda menjangkakan sedemikian, ternyata jangkaan anda tidak meleset.

Filem arahan Sean Anders ini, menampilkan barisan pelakon yang tidak kurang hebatnya seperti Will Ferrell, Mark Wahlberg, Linda Cardellini, Scarlett Estevez, Owen Vaccaro dan Hannibal Buress.

Secara ringkasnya ia mengisahkan seorang eksekutif radio bernama Brad (Ferrell) berkahwin dengan Sara (Cardellini) yang mempunyai dua orang anak, Dylan dan Meron.

Brad bergelut untuk menjadi bapa tiri yang baik kepada mereka. Perkara menjadi rumit apabila bapa kandung mereka, Dusty (Wahlberg), tiba dan memaksa Brad untuk bersaing mendapat kasih sayang daripada kedua-dua anak tirinya itu.

Sejujurnya, penulis tidak meletakkan harapan besar terhadap filem arahan Anders yang sebelum ini pernah mengarahkan filem seperti That’s My Boy (2012), Horrible Bosses 2 (2014) dan penulis skrip untuk beberapa filem seperti Mr. Popper’s Penguins (2011), We’re the Millers (2013) dan Dumb and Dumber To (2014).

Bukan kerana bersikap prejudis, sebaliknya penulis dapat merasakan ia adalah sebuah filem santai di mana kita membeli tiket, bertih jagung dan mengikuti perjalanan filem ini dari awal hingga akhir.

Dari sentuhan komedinya, penulis tidak nafikan penonton akan ketawa terbahak-bahak dengan aksi Brad yang nampak seperti lelaki lurus bendul dan cuba sentiasa bersikap positif.

Manakala Dusty pula pakar manipulasi dan seolah-olah seorang lelaki sejati yang serba boleh tapi sebenarnya dia bukan seorang ayah yang baik.

Kehadiran Dusty ke rumahlah yang sebenarnya mengundang gelak ketawa penonton kerana dia sentiasa berjaya memanipulasi sesiapa sahaja yang berada di sisinya dan kelihatan sangat hebat kecuali di mata bekas isterinya.

Pelbagai usaha dan keletah mereka telah menyebabkan penonton sentiasa ketawa biarpun ada di antara aksi mereka sudah dijangka.

Bukan itu sahaja, kehadiran seseorang yang tiada kena mengena dengan keluarga ini dalam beberapa babak juga berjaya membuatkan sesiapa sahaja ketawa.

Biarpun tampil dengan dialog yang ringkas dan kadangkala tidak ada kena mengena, namun ia tetap berjaya mencuit hati.

Namun yang penulis kurang berkenan adalah lawak slapstik yang sering digunakan dalam beberapa babak filem ini dan agak menjemukan.

Bagaimanapun di sebalik gelak ketawa itu juga, Anders tidak lupa untuk menyelitkan beberapa mesej penting untuk diteladani bersama.

Gandingan mantap

Menyentuh mengenai dua pelakon utama filem ini iaitu Will Ferrell dan Mark Wahlberg, kedua aktor ini pernah bergandingan sekitar tahun 2010 menerusi filem The Other Guys.

Untuk kali ini, mereka sekali lagi menampilkan keserasian dan lakonan yang baik.

Kedua-dua pelakon ini juga tidak cuba untuk menyaingi antara satu sama lain, dan sentiasa saling melengkapi watak masing-masing.

Apatah lagi, nama Ferrell di dalam filem bergenre komedi sememangnya tidak perlu dipertikaikan lagi, manakala Wahlberg yang kerap menunjukkan tubuh kekar di dalam filem ini tampil dengan lakonan yang bersahaja tetap meninggalkan kesan.

Jadi untuk anda yang mahu berhibur dan menyaksikan sendiri aksi dua lelaki ini dalam merebut hati keluarga mereka dan siapakah yang akan berjaya?

Jangan lupa untuk menyaksikan Daddy's Home di pawagam.


You May Also Like

0 Comments