Pelakon tersohor dalam karya hebat

- 05:02:00

MELIHAT nama-nama besar seperti Christian Bale,  Steve Carell, Ryan Gosling dan Brad Pitt yang tertera pada poster filem ini sudah cukup menarik ramai peminat ke panggung.

Tidak dinafikan ia menjadi tarikan utama buah tangan Adam McKay ini, lebih-lebih lagi ia mempertaruhkan kisah realiti di sebalik krisis kewangan Amerika yang berlaku pada 2007-2008 akibat kemerosotan industri jual beli rumah, perbankan dan ekonomi Amerika secara keseluruhannya.

Diadaptasi dari buku hasil tulisan Michael Lewis dengan judul sama, The Big Short, boleh disifatkan sebagai karya yang berat kerana ia membincangkan tentang perniagaan dan ekonomi.

Pendek kata, sepanjang dua jam filem ini ditayangkan, ia sarat dengan istilah perniagaan termasuk matematik yang pastinya membuatkan anda terpinga-pinga, tetapi tidak bagi mereka yang arif dalam bidang ini.

Bagaimanapun, anda tidak akan bosan dengan filem ini. Kenapa? Kerana filem ini dihasilkan dengan kreativiti tersendiri dengan suntikan humor yang memberikan sedikit keseronokan kepada penonton, tanpa menjejaskan fakta sedia ada.

The Big Short mengisahkan empat kumpulan ahli perniagaan yang tidak berkaitan antara satu sama lain, namun mempunyai misi sama iaitu membendung sistem ekonomi sedia ada dengan harapan mengaut keuntungan dari pertaruhan dilakukan.

Michael Burry (Christian Bale), pengurus dana yang mula-mula menghidu kelemahan sistem kapitalis tersebut dan mempertaruhkan sistem swap kredit sehingga mengalami kerugian teruk pada awalnya.

Di sini, Bale memainkan peranannya sebagai seorang yang terlalu obses dalam pekerjaannya. Hidupnya tidak terurus dan terlalu banyak menghabiskan masa di pejabat dengan membuat pelbagai kiraan.

Sementara pedagang, Jared Vennett (Ryan Gosling) pula yakin dengan tindakan Burry dan mengambil peluang itu untuk kepentingan sendiri. Dia mula mempengaruhi pengurus dana lindung nilai, Mark Baum (Steve Carell) untuk menjayakan rancangannya.

Pada mulanya, Baum sukar mempercayai ramalan itu, namun setelah beberapa penyiasatan dilakukan, dia membongkar pelbagai penipuan yang menjadi punca kejatuhan ekonomi di negara itu.

Gosling membawa karakter dengan lebih bersahaja dengan sisi humor yang akan membuatkan penonton tersenyum setiap kali kemunculannya.

Sementara Carell agak tegang kerana karakternya memerlukan dia dalam sentiasa tekanan dan kemarahan. Kehadirannya juga dilihat seperti suara orang ramai yang marah dengan penipuan.  

Dalam pada itu, watak dua pelabur muda yang bercita-cita tinggi, Charlie Geller (John Magaro) dan Jamie Shipley (Finn Wittrock) dilihat mampu memberi inspirasi kepada penonton.

Sebagai anak muda yang bermula dari 'kosong', mereka berjaya membuktikan bahawa kesungguhan serta kerja keras yang dilakukan akhirnya membuahkan kejayaan.

Bergandingan bersama Brad Pitt, sebagai seorang pesara bank yang bernama Ben Rickert, ia membuka mata penonton betapa liciknya mereka dalam mencari peluang.

Meskipun melibatkan banyak karakter, namun pengarah bijak mengetengahkan kesemua watak sehingga tiada satu pun kelihatan 'tempelan' dalam filem ini. Masing-masing juga memainkan peranan tersendiri dalam menghidupkan setiap plot serta naratif penceritaan.

Pengajaran penting

Bukan hanya mengumpulkan pelakon hebat bagi membongkar sejarah hitam di Amerika, The Big Short punya pengajaran penting yang boleh dihayati seluruh masyarakat di dunia. Sebagai karya yang mengetengahkan kritikan sosial, filem ini wajar dijadikan contoh kepada orang ramai tentang sikap tamak dan keburukan sistem kapitalis.

Realitinya, perniagaan hartanah bukanlah asing di negara-negara maju. Bukan sahaja mampu merancakkan ekonomi negara, bahkan ia memberi keuntungan besar kepada pemaju dan juga pihak bank.

Namun sistem kapitalis yang diamalkan di Barat, sepertimana berlaku Di Amerika akhirnya membongkar kelemahan sistem tersebut. Sikap tamak golongan kapitalis ini akhirnya menjerat diri mereka sendiri.

Ia dapat dilihat menerusi kejatuhan syarikat gergasi gergasi di Bursa Saham Wall Street seperti Lehman Brothers, Merrill Lynch dan AIG yang runtuh kerana riba, tamak dan sistem jualan hutang riba ‘debt trading’ yang mana turut menggugat ekonomi Amerika secara keseluruhannya.


You May Also Like

0 Comments