Pelepas Saka: Taruhan pertama MIG di tahun 2016

- 05:06:00


METROWEALTH International Group (MIG) terus mengorak langkah sempena tahun baharu ini dengan mempertaruhkan filem pertama terbitan mereka berjudul Pelepas Saka.

Filem arahan pengarah Hashim Rejab ini akan mula menemui penonton pada 4 Februari depan yang pastinya bergenre seram.

Menurut Penerbit Penyelaras filem tersebut, Azahari Abdul Hamid berkata, idea untuk menghasilkan filem tersebut tercetus daripada ahli panel MIG yang mencari cerita masyarakat untuk difilemkan.

“Daripada perbincangan itu, terbit idea mengenai saka yang sebelum ini pernah diperkatakan masyarakat terutama ke mana saka akan diwarisi apabila pemiliknya sudah mahu meninggal dunia.

“Cerita sebegini bukan kita mahu wujudkan perasaan seram itu sahaja, tetapi ada pengajaran akan kita selitkan dalam filem ini yang juga filem lain kita terbitkan,” katanya kepada Zass.

Selain aspek penceritaan, MIG juga bertanggungjawab dalam pemilihan pelakon untuk filem tersebut di mana teraju utamanya ramai di kalangan pelakon baharu.

“Antara pelakon baharu itu seperti Hanif Safuan, Hafiz Bahari dan pelakon Singapura, Lydia Izati.

“Bagaimanapun, untuk tidak menghampakan penonton nanti, kita juga meletakkan barisan pelakon senior sebagai watak sokongan seperti Isma Daniel dan Fauzi Nawawi,” katanya.

Mengulas mengenai pemilihan watak utama terdiri daripada pelakon baharu, jelas Azahari perkara itu tidak menjadi suatu masalah bagi filem seram.

“Penonton selalunya lebih mahu melihat keseraman dan ketakutan dalam filem tersebut daripada melihat siapa pelakon yang membawakan watak itu.

“Lagipun memang cara MIG memilih pelakon baharu agar mereka boleh menjadi pelapis dalam industri ini.

“Alhamdulillah apa yang pelakon ini lakukan sangat memuaskan hati kami dan berharap penonton juga akan seronok menonton filem ini nanti,” katanya.

Berkongsi pula mengenai kos keseluruhan pembikinan filem tersebut, Azahari berkata, sebanyak RM1.2 juta dibelanjakan untuk kos keseluruhan filem .

“Jumlah itu termasuk kos produksi, pembikinan dan promosi. Dan kini, kami baru mahu memulakan aktiviti promosi untuk filem ini.

“Diharap di tahun baharu ini, menjadi pembukaan positif kepada industri filem tempatan di mana tahun lalu, sedikit suram,” katanya.

Apa yang penting katanya, tahun ini MIG menyasarkan untuk menerbitkan lebih banyak filem yang  menepati kehendak penonton seperti tahun sebelum ini walaupun ekonomi tidak menentu.

“Jika kita pun tidak banyak hasilkan filem, siapa akan bantu industri tempatan. Justeru, harapan kami, filem ini akan mendapat sambutan menggalakkan daripada penonton apabila ditayangkan nanti,” katanya.

Terima gangguan mistik?

Sementara pengarah filem itu pula, Hashim berkata, filem Pelepas Saka adalah filem seram pertamanya untuk tahun ini walaupun sudah menjalani penggambaran tahun lalu.

“Saya juga baru beberapa kali mengarahkan filem genre seram kerana sebelum ini banyak arah filem aksi dan seram komedi.

“Justeru, apabila mendapat skrip dan idea daripada MIG, saya cuba untuk arahkan sebaiknya serta saya tidak masuk campur langsung dalam penghasilan skrip,” katanya.

Selalunya, apabila sesebuah produksi menghasilkan filem seram, pasti pembaca akan tertanya sama ada, terdapat gangguan yang mereka alami ketika penggambaran dijalankan.

Bagaimanapun, menurut Hashim, sepanjang 20 hari penggambaran pada bulan Jun dan Julai tahun lalu, mereka yang terlibat tidak mengalami sebarang gangguan.

“Kami akan mulakan setiap penggambaran dengan bacaan doa terlebih dahulu agar setiap apa kami jalankan dipermudahkan.

“Justeru, sehingga akhir penggambaran kami tidak mengalami perkara pelik atau gangguan walaupun banyak antara penggambaran kami dilakukan waktu malam.

“Mungkin juga, penggambaran kami berlangsung ketika bulan puasa, maka segalanya berjalan lancar,” katanya.

Pelepas Saka bermula dengan kisah kepulangan Haider bersama isterinya, Alisya ke kampung Mestika kerana mahu menghadiri majlis doa selamat yang dilakukan oleh ibu bapa Haider iaitu Adnan dan Nora. Selain Haider dan Alisya, adik kembar Haider juga pulang iaitu Raden. Dari kecil hingga besar, Haider dan Raden sangat rapat memandangkan mereka adalah pasangan kembar.

Namun, hubungan mereka mula renggang, setelah Haider berkahwin dengan Alisya yang merupakan bekas kekasih Raden. Suatu malam, usai majlis doa selamat di rumah Adnan, Asiah telah melakukan upacara melepaskan sakanya pada Haider.

Haider tidak menyedari bahawa dirinya kini didampingi oleh saka Asiah dan perangainya mula berubah. Dia menjadi panas-baran dan mula mengesyaki hubungan antara Raden dan Alisya.

Cabaran filem seram

Akui pengarah filem seram Nasi Tangas ini juga mengakui yang mengarahkan filem seram punyai cabaran tersendiri terutama untuk memastikan penonton turut berasa seram dengan cerita yang disampaikan.

“Kita tidak mahu nama sahaja filem seram, namun penonton tidak merasai perasaan itu dan mungkin ketawa pula apabila mereka tonton filem ini nanti.

“Itu antara cabaran yang perlu saya lakukan sebaiknya. Tambahan dengan masa yang telah diperuntukkan, saya perlu cipta elemen seram dan kejar masa penggambaran.

“Oleh itu untuk mewujudkan lagi elemen seram itu, kami juga ada menggunakan teknik imej janaan komputer (CGI) bagi menghasilkan imej asap dan  kesan seram pada muka hantu,” katanya.

Mengulas pula mengenai komitmen pelakon yang kebanyakan adalah pilihan penerbit sendiri dan pelakon baharu, Hashim berkata, semua pelakon kerja dengan penuh profesional.

“Saya tiada masalah dengan pelakon, baik yang baharu mahupun pelakon senior. Mereka berjaya membawakan watak dengan sebaiknya.

“Hasilnya sasaran 20 hari penggambaran dapat kami selesaikan dengan jayanya tanpa sebarang masalah baik dari segi komitmen pelakon atau sebagainya,” katanya.

Menghasilkan filem seram, antara perkara penting yang juga membantu mewujudkan elemen seram adalah pemilihan lokasinya.

Menurut Hashim, untuk filem Pelepas Saka itu, pihaknya memilih untuk menjalani penggambaran di Sijangkang, Selangor.

“Kami memilih Sijangkang kerana suasana tempat itu sesuai dengan filem ini. Tempat yang sunyi dan seram.

“Justeru, hampir sepenuhnya penggambaran filem dilakukan di tempat yang sama sekali gus memudahkan kerja kami tanpa perlu banyak beralih tempat,” katanya.

Selit pengajaran

Sebagai pengarah juga, dia mahukan setiap filemnya bukan sahaja memberi hiburan kepada penonton, tetapi turut memberi satu pengajaran mengenai apa yang disampaikan melalui filem tersebut.

“Kami menyelitkan elemen hubungan dan kasih sayang dalam filem ini terutama hubungan watak kembar adik dan abang.

“Syarat Lembaga Penapisan Filem juga mestilah sesuatu filem itu mesti ada pengajaran dalam penceritaannya.

“Dan kami pengarah juga mahukan masyarakat mengambil iktibar terhadap filem yang kami persembahkan kepada mereka. Bukan mengambil perkara negatif sahaja,” katanya.

Hashim juga sempat berkongsi yang dirinya juga punyai rancangan untuk menghasilkan filemnya sendiri.

“Insya-ALLAH, jika diberi peluang, saya rancang untuk arahkan filem saya sendiri. Namun untuk mengarahkan filem sendiri, perlu fikirkan aspek bajet, promosi dan masa, sebelum ia dapat direalisasikan,” katanya.


You May Also Like

0 Comments