The 5th Wave: Lagi kisah makhluk asing

- 15:31:00

KISAH mengenai penaklukan bumi oleh makhluk asing sememangnya bukan karya baharu yang dipersembahkan oleh produksi luar.

Biarpun sudah berpuluh karya mengenai kisah makhluk asing yang dipersembahkan dalam karya bergenre sains fiksyen, namun kebanyakannya masih menjadi pilihan penonton.

Justeru bagi membawa sedikit kelainan dalam karya yang bertemakan makhluk asing, GK Films bersama Material Pictures sepakat untuk mengadaptasi novel The 5th Wave karya Rick Yancey ke naskhah filem.

Filem yang diarahkan oleh J Blakeson ini mengekalkan judul sama dan telah dijayakan oleh pelakon terkenal seperti Chloe Grace Moretz, Nick Robinson, Alex Roe, Maika Monroe dan Liev Schreiber.

The 5th Wave membawa penonton melayari kisah penaklukan makhluk asing yang digelar The Others terhadap bumi menerusi lima gelombang bencana.

Cassie Sullivan, lakonan Moretz membuat persiapan berdepan serangan gelombang kelima serta yang terakhir.

Pada masa sama, Cassie berusaha menyelamatkan adik lelakinya yang diculik makhluk asing.

Untuk menghadapi serangan kali kelima makhluk asing ini, Cassie telah pun bekerjasama dengan seorang jejaka muda, Ben Parish yang dilakonkan oleh Nick Robinson.

Secara keseluruhannya, pada pandangan penulis, filem ini tidak banyak bezanya dengan filem makhluk asing lain yang pernah dipersembahkan di dalam mana-mana karya sebelum ini.

Tidak banyak kejutan, namun serangan menerusi gelombang bencana itu menjadikan The 5th Wave sedikit lain daripada lain.

Ia memperlihatkan bagaimana manusia menghadapi gelombang pertama apabila semua tenaga elektrik terputus di seluruh dunia.

Gelombang kedua pula menerusi gempa bumi dahsyat dan diikuti dengan gelombang ketiga iaitu penyebaran sejenis wabak penyakit berbahaya.

The Others kemudiannya menyerang menerusi gelombang keempat yang memusnahkan sifat kemanusiaan manusia yang bergelut untuk meneruskan hidup.

Bagaimanapun menerusi gelombang kelima, penonton rasanya perlu menonton sendiri untuk mengetahui apakah jalan terakhir yang dilakukan oleh The Others untuk menakluki bumi.

Perjalanan cerita yang sedikit perlahan dan lebih memfokuskan kepada Cassie ada kalanya sedikit membosankan.

Apatah lagi dengan beberapa pengolahan babak yang sudah boleh dijangka membuatkan adrenalina penonton untuk mengetahui perjalanan cerita ini menjadi sedikit merosot.

Namun mujurlah sinematografi dan kesan khas CGI banyak membantu mencantikkan filem ini, sekali gus mengurangkan sedikit kegelisahan penonton untuk terus setia hingga ke hujungnya.

Gandingan baharu

Dari segi lakonan pula, penulis melihat Moretz boleh pergi jauh di dalam bidang lakonan.

Keberkesanan lakonan, permainan emosi, karakter yang baik membuatkan dia berjaya mengemudi The 5th Wave dengan baik.

Namun gandingannya bersama Robinson kelihatan tidak cukup menjadi. Mereka nampak tiada keserasian dan Robinson pula kelihatan cuba sedaya upaya untuk menjadi hero yang berkesan.

Secara keseluruhannya, The 5th Wave adalah sebuah filem yang santai dan tidak berat untuk ditonton.

Bagi yang ingin kelainan dan mahu mengetahui jawapan mampukah Cassie menyelamatkan dirinya, adiknya dan manusia sejagat dengan kerjasama ini, dan adakah makhluk-makhluk asing tersebut akan menamatkan riwayat hidup manusia di muka bumi menerusi serangan kelima itu? Saksikan The 5th Wave di pawagam berdekatan anda.


You May Also Like

0 Comments