The Secret mengusik jiwa

- 15:30:00

KATA orang, cinta mampu membuatkan seseorang itu hidup penuh ceria, hingga ada ketikanya berada di awang-awangan.

Namun kerana cinta juga mampu membuatkan seorang itu kecewa dan hidupnya dalam dunianya sendiri.

Mengambil cinta sebagai tema utama penceritaan, Barbara Wong menggarap sebuah kisah cinta suci di antara sepasang suami isteri.

Filem yang dijayakan oleh Leon Lai, Wang Luodan, JJ Lin, Sandrine Pinna dan Sau Sek mengisahkan tentang seorang lelaki kehilangan isterinya dalam satu tragedi ketika mereka bercuti bagi menyambut ulang tahun perkahwinan mereka.

Bagaimanapun, ketika dia meratapi kematian isterinya dan hidup kesunyian, suatu hari, isterinya pulang dan hidup seperti biasa dengannya.

Dari awal permulaan cerita ini, penulis sudah boleh mengagak perjalanan cerita ini. Garapan yang tidak berat dan penuh dengan unsur percintaan, gurau senda menjadi antara permainan Barbara sejak dari awal lagi.

Dia berjaya membuai perasaan penonton dengan kehidupan penuh romantis pasangan suami isteri ini.

Tragedi yang berlaku pula seperti satu konflik yang sudah dijangka akan berlaku dan menjadi punca mengapa penonton harus setia menonton filem itu hingga ke akhirnya.

Gandingan pelakon juga banyak memainkan peranan membuatkan penonton terbuai dengan penceritaan yang konflik yang timbul.

Penjiwaan watak Leon Lai sebagai suami yang terseksa, kesepian setelah kematian isteri juga membuatkan penonton terusik dengan apa yang dirasai biarpun hanya di dalam filem sahaja.

Begitu juga dengan lakonan mantap Wang Luodan yang 'membuai' dan 'membelai' perasaan penonton dengan kelembutan wajahnya.

Sudah dijangka

Bagaimanapun perjalanan cerita yang santai tanpa kejutan dan konflik berat sudah membuatkan penonton mudah menjangka apa yang berlaku dari awal hingga ke penghujung cerita.

Pendek kata, bagi anda yang mencari 'popcorn movie' tanpa memberatkan kepala, anda boleh memilih untuk menonton filem ini.

Tidak perlu meletakkan sebarang jangkaan tinggi dan hanya perlu membayar tiket serta mengikuti perjalanan filem ini dari awal hingga akhir.

Justeru bagi anda yang ingin mengetahui keseluruhan jalan cerita, bagaimana si suami menerima kembali kehadiran isterinya? Adakah dia sedar isterinya adalah hantu?

Dan mengapakah isterinya kembali?

Jangan lupa untuk menyaksikan filem ini di pawagam.


You May Also Like

0 Comments