Pertembungan gaya hidup dua generasi

- 22:30:00

Filem tempatan berbahasa Mandarin, The Kid From The Big Apple sesuai ditonton seisi keluarga pada musim cuti persekolahan ini kerana menerapkan nilai kemasyarakatan.
Mengisahkan kehidupan baru remaja dari New York di Malaysia, filem arahan Jess Teong ini bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara hari ini.
Ia menampilkan pelakon cilik tanah air, Tan Qin Lin dan Tan Jason serta bintang popular Hong Kong, Tommy Tam dan Jessica Hester Hsuan.
Dalam filem ini, pertembungan adat tradisi dan gaya hidup moden antara dua generasi pasti mencuit hati penonton.
The Kid From The Big Apple bukan sekadar filem komedi kerana naskhah ini sarat dengan mesej kekeluargaan yang wajar direnung bersama.
Pertama kali mengarahkan filem, Teong tidak menyangka The Kid From The Big Apple mampu meraih kejayaan di luar negara selepas memenangi empat anugerah di Festival Filem Antarabangsa Macau ketujuh pada Disember lalu.
“Tak sangka The Kid From The Big Apple menerima pengiktirafan sebesar ini. Apatah lagi ini kali pertama saya mengarah filem,” katanya.
Menurutnya, ketika menulis skrip filem itu, matlamatnya sekadar berkongsi cerita dengan penonton.
Filem The Kid From The Big Apple menerima anugerah bagi kategori Penulisan Skrip Terbaik, Pelakon Baharu Terbaik (Tan Qin Lin), Pelakon Lelaki Terbaik (Tommy Tam) dan Pelakon Pembantu Wanita Terbaik (Jessica Hester Hsuan).
Lebih membanggakan, The Kid From The Big Apple bakal ditayangkan di Festival Filem Asia Osaka ke-11 dan turut menggegarkan pawagam Singapura pada 10 Mac diikuti Taiwan (11 Mac) dan Hong Kong (21 April).
Selain itu, filem ini mendapat pengiktirafan sebagai finalis rasmi New York Screenplay Contest 2014 dan Hollywood Screenplay Contest 2014.
Ia mengisahkan Sarah yang membesar di New York terpaksa tinggal bersama bapanya di Malaysia kerana ibunya bekerja di China untuk beberapa bulan.
Remaja berusia 12 tahun itu sukar menyesuaikan diri dengan kehidupan di Malaysia dan berasa sunyi kerana berjauhan dari tempatnya dibesarkan .
Tinggal di rumah datuknya, Sarah sangat sombong dan memandang rendah orang sekeliling.
Saksikan perubahan Sarah selepas memahami mengapa datuknya mementingkan budaya tradisi keluarga mereka.


You May Also Like

0 Comments