Tuah Neel Sethi

- 05:47:00

TUAH ayam nampak di kaki, tuah manusia, siapa yang tahu.

Begitulah ungkapan yang layak ditujukan buat pendatang baharu, Neel Sethi.

Belumpun menunjukkan kebolehannya dalam bidang lakonan, kanak-kanak berusia 12 tahun ini sudahpun melakar sejarahnya tersendiri.

Masakan tidak, Sethi akhirnya ‘dirisik’ dan dilamar oleh Walt Disney Pictures untuk memegang watak Mowgli iaitu budak lelaki kecil dari hutan yang dibesarkan oleh sekumpulan serigala menerusi filem terbaru, The Jungle Book.

Berkongsi pengalamannya, Sethi yang berketurunan India bagaimanapun mengakui terkejut namun teruja melakonkan karakter tersebut.

"Aksi lagak ngerinya sangat menyeronokkan.

"Saya dapat menunjukkan tenaga yang lebih dari biasa dan itulah karakter Mowgli," katanya.

Pun begitu, bukanlah satu perkara yang mudah untuk Sethi mendapatkan peranan tersebut.

Sebelum ‘disahkan’ memegang watak Mowgli, tidak ramai yang tahu Sethi terpaksa melalui prosedur uji bakat yang sukar sebelum syarikat penerbitan gergasi itu mengambilnya berlakon.

Lebih mengagumkan, Sethi dipilih dalam kalangan ribuan kanak-kanak dari Amerika Syarikat, United Kingdom, New Zealand dan Australia yang hadir uji bakat untuk watak itu

Dalam pada itu, pengarah filem itu, Jon Favreau mengakui pemilihan watak utama merupakan salah satu elemen yang paling penting.

Tambahan pula, katanya, mencari pelakon yang bersesuaian adalah penting sementelahan lagi karakter Mowgli sudah dikenali dan sangat berpengaruh.

"Sethi sangat berkarisma dan berbakat.

"Sebagai Mowgli, pelbagai tugasan yang harus dipikulnya dan saya yakin dia mampu," pujinya.

Perkara itu juga dipersetujui oleh Pengarah Uji Bakat, Sarah Finn yang turut memuji akan kebolehan oleh Seethi.

"Dia seorang anak yang baik, penuh unsur humor dan memiliki karakter yang kuat.

"Dia hangat dan bersifat terbuka, selain tergolong sebagai anak yang cerdas untuk kanak-kanak seusianya," katanya.

Lebih unik, Sethi adalah satu-satunya watak manusia sebenar dalam filem, manakala karakter lain digantikan dengan animasi yang dicipta secara terperinci.

Walaupun ia dianimasikan sepenuhnya di dalam filem, setiap watak itu menggunakan suara daripada barisan pelakon terkenal seperti Scarlett Johanson yang membawakan karakter Kaa, Idris Elba (Shere Khan), Bill Murray (Baloo), Ben Kingsley (Bageera), Lupita Nyong (Raksha) dan Christopher Walken (King Louie).

Karya Rudyard Kipling

Untuk info, The Jungle Book merupakan  filem adaptasi daripada buku cerita karya Rudyard Kipling.

Kisah buku ini sudah diangkat dalam bentuk animasi hingga layar lebar.

Pertama kali bukunya diterbitkan adalah pada 1894 dan mendapat respons yang luar biasa di beberapa negara.

Bagaimanapun, Walt Disney Pictures kemudiannya mengadaptasikannya kepada filem animasi dengan menggunakan judul yang sama pada 1967.

Ketika itu, filem animasi itu diarahkan oleh Wolfgang Reitherman dan watak Mogwli dialih suara oleh Bruce Reitherman.

Pada 1994, filem itu dibuat dengan judul Rudyard Kipling’s The Jungle Book dan disutradarai oleh Stephen Sommers. Saat itu, Jason Scott Lee yang berperanan sebagai Mowgli.

Kali ini, Walt Disney Pictures mempertaruhkan kreativiti daripada pengarah, Jon Favreau yang terkenal dengan karya-karya hebat seperti Iron Man, Elf, Zathura, Chef dan Cowboys & Aliens.

Bukan itu sahaja, kesan khas menerusi teknik imej janaan komputer (CGI) turut digunakan bagi menggambarkan kehidupan hutan dan haiwan pengasuh Mowgli demi meninggalkan keberkesanan sekali gus menghidupkan jalan cerita The Jungle Book.

The Jungle Book mengisahkan seorang budak lelaki bernama Mowgli yang dibesarkan oleh serigala di dalam hutan. Dia berkawan dengan seekor beruang bernama Baloo dan seekor harimau kumbang bernama Bagheera. Mowgli terpaksa meninggalkan keluarga serigalanya apabila dia diancam oleh seekor harimau, Shere Khan, yang membenci manusia.

Apakah yang terjadi? Nantikannya di pawagam mulai 7 April depan.


You May Also Like

0 Comments