Pelakon popular jayakan The Bodyguard

- 19:00:00

SELEPAS lebih 20 tahun tidak mengarah, pelakon terkenal Hong Kong, Sammo Hung kembali ke kerusi pengarahan menerusi filem terbaharunya, The Bodyguard.

Filem ini juga menyaksikan Sammo Hung bukan sahaja bertindak selaku pengarah, tetapi juga selaku pengarah aksi dan juga pelakon utama.

Pada pandangan penulis, The Bodyguard dilihat sebagai sebuah projek melibatkan kawan-kawan, di mana ia turut dijayakan Zhu Yuchen, Li Qinqin, Feng Jiayi dan Jacqueline Chan.

Ia juga menyaksikan kemunculan istimewa Andy Lau juga selaku penerbit bersama pelakon terkenal lain seperti Hu Jun, Feng Shaofeng, Eddie Peng, Song Jia, Tsui Hark, Karl Maka, Dean Shek, Yuen Biao, Yuen Qiu, Yuen Wah, Yuen Ting dan Yuen Po.

The Bodyguard mengisahkan Ding Hu (Sammo Hung) adalah seorang tentera bersara yang sangat berpengalaman dan mempunyai skil seni bela diri yang hebat. Namun begitu, disebabkan usia sudah meningkat ingatannya turut terjejas.

Pada suatu hari, cucu perempuan Ding telah hilang semasa Ding membawanya bermain di taman. Sejak itu, dia mengalami masalah amnesia yang semakin serius.

Ding hidup bersendirian di sebuah bandar kecil dan ingatan tentang cucunya yang hilang muncul apabila dia melihat Chun Hua (Jacqueline Chan), anak perempuan jirannya Li (Andy Lau).

Disebabkan Chua Hua juga datang dari keluarga yang bermasalah, dia membesar dalam suasana kekurangan kasih sayang.

Oleh itu, Chua Hua selalu pergi ke rumah Ding dan telah berkawan baik dengan orang tua itu.

Apabila Li terlibat dengan urusan kumpulan kongsi gelap dan membahayakan Chua Hua, Ding membuat keputusan untuk tampil ke depan dan menyelamatkannya.

Tindakan Ding ini bukan saja menembus perasaan bersalah terhadap kehilangan cucunya tetapi juga untuk mencari semula identiti selaku seorang tentera.

Secara jujurnya, untuk seorang lelaki yang sudah berusia 64 tahun dan mungkin sebaya dengan datuk kita, aksi Sammo sememangnya dipuji.

Ini membuktikan usia hanya sekadar angka dan dia masih lagi kelihatan hebat seperti mereka yang baru berusia lewat 30-an.

Babak aksi yang dipamerkan rasanya sudah boleh dijangka bagi mereka yang cukup serasi atau peminat setia filem aksi Hong Kong.

Setiap kali tiba babak pertarungan, ia boleh menyebabkan penonton berasa cemas, berdebar menyaksikan babak yang dipaparkan.

Mesej penting

Lakonan para pelakon pula pada pandangan penulis tidak perlu dipertikaikan lagi.

Biarpun ada di antara mereka muncul untuk seketika, namun ia tetap menarik perhatian.

Dari segi plot penceritaan pula, seperti biasa, plot filem ini sudah boleh dijangka dan tidak ada twist yang diselitkan di penghujung cerita.

Namun apa yang penting, tema dan mesej yang cuba disampaikan oleh Sammo dapat difahami oleh penonton. Malah Sammo juga tidak lupa menyelitkan unsur komedi agar filem ini tidak terlampau tertekan dengan perjalanan cerita ini.

Justeru, bagi mengetahui kesudahan filem ini, jangan lupa menyaksikan The Bodyguard di pawagam.


You May Also Like

0 Comments