Trilogi filem Rock

- 16:29:00

SETELAH sambutan yang amat menggalakkan terhadap siri filem Rock iaitu Rock! dan Rock Oo!, Grand Brilliance dan Enjit Semut membawakan Rock Bro! Kembali Ke Pangkal Jalan.

Filem terbitan Grand Brilliance dan Enjit Semut ini merupakan naskhah terakhir bagi siri filem Rock ini yang diarahkan oleh Mamat Khalid.

Rock Bro! “Kembali Ke Pangkal Jalan” menampilkan pendukung-pendukung utama yang pernah membintangi filem-filem Rock! yang terdahulu iaitu Khir Rahman (Jijoe), Soffi Jikan (Zul Kapan), Pekin Ibrahim (Slash Haji Tapah) serta Norazmi Bahron (Black).

Lebih menariknya mengenai filem ini, ia turut menampilkan penampilan khas daripada bintang-bintang rock ternama tanahair seperti Datuk Hattan, Man Kidal dan Black Wings.

Mamat Khalid dalam satu temu bual sebelum ini mengakui sedih dengan pengakhiran francais yang mendapat sambutan ini.

“Bila filem ini selesai menjalani penggambaran, tentu sahaja ia meninggalkan 1,001 emosi buat semua yang terlibat.

“Tapi bagi mereka yang mengikuti filem ini dari awal, mereka akan faham dengan mesej yang ingin saya sampaikan dan mereka Rock akhirnya menemui titik noktah,” katanya.

Filem terakhir ini membabitkan lokasi sekitar Ipoh dan Taiping, Perak pada tahun lalu.

“Cabaran paling besar untuk filem ini adalah menggabungkan nama-nama besar di dalam satu masa. Walaupun sukar, saya berpuas hati dengan hasilnya dan jika anda ingin lihat Hattan berambut panjang, jangan lupa saksikan filem ini,” katanya.

Rock Bro! memaparkan kesukaran zaman rock di Malaysia sekitar awal 1990, melalui penceritaan yang disulami dengan lawak jenaka dan drama kehidupan.

Dalam trilogi terakhir ini, filem ini diceritakan dari sudut pandangan ketua kumpulan, Jijo (Khir Rahman), mengenai kisah hidup mereka ketika Rimba Bara telah dikenali ramai sebagai kumpulan rock terkenal.

Sepanjang penglibatan mereka di dalam kumpulan itu, pelbagai rintangan harus mereka lalui, ditambah pula dengan kemelut politik dan perubahan landskap yang sedang melanda industri muzik pada ketika itu.

Mampukah kumpulan Rimba Bara terus menuju ke puncak atau adakah mereka akan gagal mempertahankan matlamat Rimba Bara di persada muzik tanahair?

Filem edaran Primeworks Distribution ini bakal menggegarkan pawagam seluruh negara bermula 27 Oktober ini.

You May Also Like

0 Comments