Lanjutan magis ala Potter

- 19:12:00

Barisan bintang hebat, keserasian antara pelakon, suntikan kesan khas menakjubkan dan latar filem yang estetika antara elemen menarik dalam filem terbaru adaptasi karya JK Rowling, Fantastic Beast And Where To Find Them.

70 tahun sebelum Harry Potter daftarkan diri di sekolah magis Hogwarts, muncul kisah dongeng Newt Scamander yang mengembara ke dunia rahsia New York yang penuh dengan ahli sihir dan makhluk sakti.


Dari segi plot, ia diperkembangkan dengan baik dan lengkap. Maknanya, sebaik sahaja plot pengenalan watak Newt Scamander (Eddie Redmayne), penonton disajikan keunikan karakternya yang tersendiri.

Dari situ, karakternya diperkembangkan lagi hingga penonton tidak perlu tunggu lama untuk menonton aksi magis


yang sememangnya menjadi subjek utama filem.

Bagi membuatkan penonton terjalin ke dalam penceritaan, watak Jacob (Don Fogler), seorang ‘no-mage’ diperkenalkan. Jacob hanya manusia biasa yang tidak mempunyai kelebihan magis kecuali kejujuran dan mahu mengubah nasib.

Bermula daripada watak itulah, penonton bagai dibawa bersama ke dalam dunia realiti. Namun pada masa sama, melalui pengalaman dunia magis bawah tanah penuh kejutan.

Kehebatan filem ini lebih banyak disokong keserasian empat pelakon utamanya, Redmayne, Fogler, Waterson dan Miller. Selebihnya pada karakter masing-masing yang menyokong antara satu sama lain, hampir sama pernah disajikan dalam siri Harry Potter terdahulu.

Peminat tegar Harry Potter pasti dapat mengaitkan situasi berlaku dalam filem ini dengan siri Harry Potter, terutama apabila babak dialog yang menyentuh latar belakang Scamander yang juga bekas pelajar Sekolah Hogwart.

Selain itu, Fantastic Beasts And Where To Find Them juga menyajikan kemunculan karakter haiwan magis peliharaan Scamander. Antara yang mungkin menarik minat penonton adalah makhluk bernama Thunderbirds, Niffler, Erumpent dan Occamy.

Pun begitu, dari segi pasaran luas, penonton bawah usia 13-15 tahun tidak digalakkan menontonnya.

Berbeza dengan penceritaan dalam Harry Potter yang sesuai untuk penonton segenap usia, filem ini terlalu dewasa dari segi drama, aksi dan ‘subject matter’.

Jika anda mencari filem yang mampu membuatkan anda terpukau pada layar sehingga tidak sedar masa yang berdetik, Fantastic Beasts And Where To Find Them ialah jawapannya.


You May Also Like

0 Comments