Remaja anoreksia

by - 10:27:00

Buat pertama kali, pelakon jelita Lily Collins mendedahkan masalah gangguan makanan yang dilaluinya ketika remaja dalam satu temu bual di Festival Filem Sundance, baru-baru ini.

Pelakon berusia 27 tahun itu berada di festival terbabit bagi mempromosikan filem To The Bone yang menyaksikan dia membawa watak remaja anoreksia bernama Ellen.


Bagi menjayakan watak itu, puteri kesayangan penyanyi Phil Collins ini diminta menurunkan berat badan dengan dibantu pakar nutrisi.

“Emosi saya tersentuh apabila memikirkan pengalaman lalu. Cuma kali ini saya mengurangkan berat badan dengan cara selamat dan sihat.

“Disebabkan itu filem ini sangat dekat dengan jiwa saya,” katanya.

Ujar Lily lagi, dia turut menulis buku yang menceritakan pengalamannya mengatasi masalah gangguan tahun lalu sebelum menerima tawaran membintangi To The Bone.

“Seminggu kemudian, penulis Marti Noxon menghantar skrip filem ini kepada saya.

“Bukan semua orang bersedia membincangkan topik ini kerana ia dianggap tabu dalam kalangan generasi muda sekarang,” katanya.

Filem To The Bone berdasarkan kisah benar Marti ketika menderita penyakit anoreksia dan bulimia pada usia 14 tahun.

Collins berkata, peluang bekerjasama dengan Marti yang juga pengarah filem itu membuka ruang kepadanya untuk turut berkongsi pengalamannya.

You May Also Like

0 Comments