Gurauan Tentang Agama, Bila Nak Bersunat Itu Sangat Sensitif

Meskipun kehadirannya dalam industri hiburan Melayu diterima baik oleh ramai peminat namun pelakon dan penyanyi Alvin Chong mengakui kecewa dengan mentaliti segelintir peminat yang sering memintanya bertukar agama.

Memetik laporan mStar online, pemuda berketurunan Cina ini berkata, perkara itu sedikit sebanyak menggores perasaannya yang merupakan pengganut agama Kristian.

"Saya kecewa apabila ada orang yang tidak kenal bertanya atau berjenaka berkaitan agama serta bertanya bila saya ingin menukar agama.

"Perkara seperti ini juga berlaku terhadap orang Melayu yang berhijrah keluar negara, mereka juga turut melalui perkara yang sama iaitu akan ada yang bertanya dan meminta mereka tukar agama. Itu yang saya rasa,” katanya.

Pelakon drama Suri Hati Mr Pilot berpendapat ada pendekatan yang lebih baik yang sepatutnya dilakukan oelh oihak berkenaan untuk menariknya mengenali agama Islam

"Dia perlu kenal dan jadi kawan saya dahulu. Kenapa masih ada orang bermentaliti begini di Malaysia?

"Mereka tanya bila saya nak sunat (bersunat), bila nak masuk Islam dan bergurau tentang agama. Bagi saya ia terlalu peribadi. Saya tidak akan balas mesej-mesej begini kerana ia hanya akan menjadi perkara serius dan sensitif,” ujarnya.

Mengenai perkembangan kerjaya lakonan, Alvin mengakui pernah menerima tawaran membawa watak lelaki Melayu.

Bagaimanapun, dia terpaksa menolak tawaran tersebut berikutan belum bersedia dan masih belum fasih berbahasa Melayu.

"Ada tawaran yang mahu saya bawa watak lelaki Melayu tapi saya tolak kerana saya rasa tidak bersedia.

"Bahasa Melayu saya masih belum fasih, saya akan minta penulis skrip sama ada dia boleh tukar kepada watak mualaf barulah saya boleh terima,” ujarnya.

Selain itu, Alvin kini muncul dengan lagu terbaharunya We Got This, berduet dengan penyanyi berbakat dari negara Filipina, Isabela Vinzon.

Gurauan Tentang Agama, Bila Nak Bersunat Itu Sangat Sensitif Gurauan Tentang Agama, Bila Nak Bersunat Itu Sangat Sensitif Reviewed by Kakigosip on 16:14:00 Rating: 5
Powered by Blogger.