Berteriak "Bebas Najib!", "Melayu" Pah Bedah Curi Perhatian di Mahkamah

Kehadiran pelakon dan pengarah, Ellie Suriaty di mahkamah ketika sesi prose pendakwaan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berlangsung di kompleks Mahkamah Jalan Duta pagi tadi mengejutkan ramai pihak.

Ramai yang tidak menyangka dan tertanya-tanya kaitan aktres yang satu ketika dulu cukup terkenal menerusi watak Pah Bedah itu dengan bekas pemimpin negara tersebut.

Menerusi laman facebook miliknya, Ellie ada memuat naik video dia memberikan kata-kata semangat kepada Najib.

"Saya datang untuk beri sokongan moral kepada perdana menteri keenam yang pernah mentadbir negara.

"Supaya beliau tahu yang masih ada ramai lagi rakyat Malaysia menghargai kepimpinan dia," ujarnya.

Bagaimanapun keadaan di kompleks mahkamah tambah kecoh apabila sekumpulan penyokong Najib mula berteriak dan melaungkan sokongan terhadap Najib sehingga membantutkan sidang media yang diadakan peguam negara.

Rakaman video yang tular di media sosial menunjukkan Ellie turut berteriak ‘Melayu’ dan ‘Bebas Najib’ sebagai tanda sokongannya dan ikutiti oleh penyokong yang lain.

Ellie kemudian dilihat dibawa oleh anggota polis sambil mengatakan bahasa kebangsaan adalah Bahasa Malaysia, jadi peguam negara perlu menggunakan bahasa itu untuk sidang media.Sementara itu, laporan mStar online menyebut, Ellie berkata dia juga seperti rakyat Malaysia yang mempunyai hak untuk memilih parti politik selain bebas menyokong mana-mana pemimpin.

Tegasnya, dia tidak kisah dengan tanggapan netizen mengenai sokongannya terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang kini berhadapan dengan tuduhan salah guna kuasa dan pecah amanah.

"Kita berada dalam negara demokrasi. Saya berhak untuk memilih parti politik dan berhak untuk menyuarakan pandangan.

"Kalau netizen nak cakap negatif, itu pandangan mereka. Terpulang kepada mereka dan saya tak boleh nak kata apa.

"Saya anak seni dan kerjaya saya tak terikat dengan kerajaan. Malah, saya juga terima diri sebagai pembangkang," kata Ellie.

Isteri kepada pelakon Azri Iskandar ini juga menganggap penahanan Najib pada Selasa adalah tidak beretika dan berharap bekas pemimpin itu akan dibicarakan secara adil.

"Bagi saya, cara penahanan itu tidak beretika dan tidak berhormat. Beliau pernah menjadi pemimpin yang mentadbir negara.

"Tak adil untuk dilayan sebegitu. Malah, dituduh dan difitnah dengan perkara yang dah terang-terangan salah. Saya berharap beliau akan dibicara secara adil," katanya.
Berteriak "Bebas Najib!", "Melayu" Pah Bedah Curi Perhatian di Mahkamah Berteriak "Bebas Najib!", "Melayu" Pah Bedah Curi Perhatian di Mahkamah Reviewed by Kakigosip on 13:40:00 Rating: 5
Powered by Blogger.