Dior Cetus Kemarahan Masyarakat Romania

Jenama fesyen terkenal dan mewah Dior mengejutkan ramai peminat fesyen apabila koleksi rekaan musim luruh mereka dikatakan meniru bulat-bulat dari segi rekaan, pemilihan material serta corak jaket kostum Bihor tanpa memberi sebarang kredit atau royalti penghargaan.

Difahamkan rekaan ciplak itu telah dipasarkan sempena koleksi pra-musim luruh 2017 dan netizen terutamanya mereka yang berasal dari Romania menyedari persamaan ketara antara jaket Dior dan jaket tradisi Bihor.

Bihor adalah daerah pekan kecil yang wujud dalam gugusan bumi Romania. Kaya dengan pelbagai adat dan seni warisan unik, penduduk tempatan sememangnya bangga dengan karya buatan tangan yang diperhalusi dengan perincian jahitan sulaman pada helaian jaket kostum warna-warni berkenaan.

..

Ia merupakan pakaian ikonik bagi masyarakat Romania yang membezakan mereka dengan kaum-kaum etnik seluruh dunia.

Selain dakwaan ciplak, harga yang diletakan pihak Dior untuk koleksi berkenaan dianggap terlalu mahal dengan harga 30,000 euro (RM141,906) untuk sepasang!.

..

Ia bukan saja menjejaskan periuk nasi masyarakat Rumania malah mencemar reputasi Bihor sebagai pencipta sebenar yang sebelum ini kurang dikenali masyarakat dunia.

Justeru Bihor memutuskan untuk melancarkan sebuah laman web bagi mewujudkan kesedaran dalam kalangan masyarakat dunia tentang hasil kerja tangan mereka bahkan pengunjung laman web berkenaan juga berpeluang untuk membeli hasil kerja tangan mereka termasuk jaket yang kononnya rekaan “Dior” itu pada harga jauh lebih murah.

Dengan cara ini, sudah tentu hasil wang daripada pembeli dapat disalurkan terus kepada pekerja kraftangan tempatan dalam kalangan masyarakat Bihor.

Dior Cetus Kemarahan Masyarakat Romania Dior Cetus Kemarahan Masyarakat Romania Reviewed by Kakigosip on 19:15:00 Rating: 5
Powered by Blogger.