Kekok Bertutur Dalam Bahasa Negara Sendiri

Meskipun berasal dari Thailand namun bintang popular KPop, Nichkhun Buck Horvejkul @ Nichkhun mengaku dia sudah tidak fasih lagi bertutur dalam bahasa negaranya sendiri.

Bukan bersikap lupa diri tetapi anggota kumpulan 2PM ini bagaimanapun berkata dia agak kekok bertutur dalam bahasa ibunda negara gajah putih itu kerana sudah lama tinggal diluar negara.

Begitupun, kepercayaan yang diberikan pengarah Witthaya Thongyooyong kepadanya membintangi filem pecah panggung Thailand, Brother of The Year secara tidak langsung memberinya peluang untuk melancarkan kembali pertuturan dalam bahasa tersebut.

Untuk filem ini, cabaran paling besar bagi saya apabila perlu bertutur dalam bahasa Thai. "Saya perlu mengambil sedikit masa untuk bertutur dalam bahasa Thai kerana sudah lama tinggal di luar negara.

"Tetapi selepas mendapat skrip, saya membaca dan sedaya upaya memahami dialog serta melancarkan sebutan-sebutan saya.

"Saya tidak mahu memberi masalah kepada dua lagi pelakon utama iaitu Yaya dan Sunny, jadi saya memang memperuntukkan masa saya untuk memastikaM saya fasih bertutur dalam bahasa Thai sebelum masuk ke set dan menjalani penggambaran," katanya ketika ditemui pada sidang media Brother of The Year, bertempat di hotel Le Meridien, Putrajaya, semalam.

..

Selain Nichkhun, filem yang kini sedang ditayangkan di pawagam tanah air ini diterajui oleh dua pelakon popular Thailand, Yaya (Urassaya Sperbund) dan Sunny (Sunny Suwanmethanont).

Filem tersebut diiiktiraf sebagai filem pecah panggung Thailand sekaligus mengatasi rekod kutipan filem Bad Genius.

Dalam pada itu, Nichkhun berkata dia gembira dapat kembali ke Malaysia selepas kali terakhir dia dan anggota 2PM yang lain datang dan mengadakan konsert kira-kira tujuh tahun lalu. "Saya seronok dapat kembali semula ke Malaysia.

Sebelum ini saya dan 2PM pernah beberapa kali datang ke sini tetapi ini pertama kali datang untuk mempromosikan filem saya," katanya.

Nichkhun mula mencipta populariti sebagai rapper ahli kumpulan 2PM sejak 2008. Dia juga pernah mengacarakan beberapa program muzik di Korea seperti Korean Music Wave in Bangkok (2010), (2011) dan (2013) juga program realiti Survival Supersta dan We Got Married berpasangan with Victoria (anggota kumpulan f(x) ).

Selain Nichkhun, kumpulan 2PM dianggotai Jun. K, Taecyeon, Wooyoung, Junho dan Chansung. Ketika ini Jun.K, Taecyoon sedang mengikuti latihan ketenteraan dan akan diikuti oleh Wooyoung yang dilaporkan akan memulakan khidmat pada 9 Julai ini.
Kekok Bertutur Dalam Bahasa Negara Sendiri Kekok Bertutur Dalam Bahasa Negara Sendiri Reviewed by Kakigosip on 15:50:00 Rating: 5
Powered by Blogger.