Peminat Bantah Scarlett Johansson 'Jadi' Transgender

Keputusan aktres jelita Scarlett Johansson bersetuju akan membintangi filem berjudul "Rub & Tug" arahan sutradara Rupert Sanders mendapat pelbagai reaksi serta bantahan di kalangan peminat.

Ini kerana dalam filem terbarunya itu dia akan memainkan watak sebagai sebagai Jean Marie Gill alias Dante "Tex" Gill yang merupakan seorang transgender.

Gill disebut sebagai "wanita yang lebih suka dikenal sebagai lelaki". Gill mungkin telah mengalami "tahap awal perubahan jenis kelamin yang membuatnya dia nampak maskulin".

Rata-rata netizen berpendapat penghidup karakter Black Widow filem Marvel Cinematic Universe (MCU) itu tidak layak memainkan watak seorang lelaki transgender kerana dia adalah seorang wanita.

Bagaimanapun, Scarlett berkata sekiranya ada pihak yang terus membantah atau mengatakan dia tiada hak untuk melakonkan watak itu, dia meminat pihak tersebut mendapatkan komen daripada pelakon lelaki seperti Jeffrey Tambor, Jared Leto dan Felicity Huffman untuk memberikan komentar.

Seperti diketahui, Jared Leto berjaya mraih anugerah Oscar menerusi lakonannya sebagai transgender dalam filem, Dallas Buyers Club.

Manakala Felicity Huffman yang juga berjaya memberikan lakonan yang sangat berkesan besar menerusi karakter serupa di filem, Transamerica.

Malangnya respon Scarlett menimbulkan kritikan baru. Rata-rata netizen yang menyifatkan Scarlett tidak bijak berdepan dengan kritikan malah jawapanyan itu dianggap respon sampah.

Sebelum ini, watak yang dibawakan Scarlett dalam filem Ghost in the Shell juga mencetuskan isu. Banyak komen dan kritikan mengatakan dia tidak sesuai meaminkn perana manusia separuh robot dalam naskah adaptasi permainan video berasal dari Jepun itu. Kebetulan, filem berkenaan juga diarahkan Rupert Sanders.

Peminat Bantah Scarlett Johansson 'Jadi' Transgender Peminat Bantah Scarlett Johansson 'Jadi' Transgender Reviewed by Kakigosip on 19:19:00 Rating: 5
Powered by Blogger.