1 Ogos bukan tarikh nikah 'Inspektor Nizam'

“TARIKH (11 Ogos) bukan tarikh arwah bernikah, sebaliknya hari ulang tahunnya ke-34,” kata Kamisah Nasri, 72, ibu kepada Saiful Nizen Mohd Ayob atau lebih dikenali sebagai Inspektor Nizam dalam drama bersiri Gerak Khas yang meninggal dunia akibat komplikasi buah pinggang, semalam.

Sebelum ini, tarikh berkenaan menjadi tanda tanya terutama dalam kalangan peminat apabila arwah pernah memuat naik mengenai tarikh itu yang dianggap bermakna.

Allahyarham turut percaya jodoh menjadi pengakhiran yang ditentukan Allah menyebabkan netizen menganggap arwah sepatutnya berkahwin pada tarikh berkenaan.

Kamisah berkata, arwah yang juga anak bongsu daripada tiga beradik tidak mempunyai perancangan berkahwin dalam masa terdekat walaupun mengakui anaknya mempunyai teman wanita, tetapi keluarga belum mengenalinya.

Katanya, perkara yang tidak dapat dilupakannya apabila arwah tidak putus-putus meminta maaf padanya dan bapanya Mohd Ayob Abdul Samad, 73, dalam tempoh 10 hari sebelum dibawa ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) untuk mendapatkan rawatan.

“Arwah juga ada merancang untuk membawa saya dan suami mengerjakan ibadah umrah selepas menyatakan dia bermimpi berada di hadapan Kaabah bersama beberapa orang yang tidak dikenalinya.

“Namun, saya hanya memujuknya untuk pergi ke sana apabila sudah sembuh sepenuhnya dan tidak disangka ia sebahagian petanda dia akan pergi meninggalkan kami sekeluarga,” katanya kepada NSTP ketika ditemui di rumahnya di Taman Murni Jaya, Pekan Layang-Layang, Kluang, hari ini.

Kamisah berkata, arwah adalah seorang anak yang manja dengan mereka, selain rapat dan patuh kepada apa sahaja nasihat atau teguran abang serta kakaknya dalam membuat keputusan.

“Sebenarnya dia mula demam sejak awal Ramadan lalu, namun kembali pulih selepas mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta di Pekan Layang-Layang dan Kuala Lumpur. Bagaimanapun, keadaan yang sama berulang semula ketika umat Islam menyambut kedatangan Syawal.

“Melihat keadaannya yang semakin teruk dan lemah, kakaknya menyarankan dia untuk mendapatkan rawatan di HSA sebelum ditahan di wad bagi mendapatkan rawatan sehinggalah dia menghembuskan nafas terakhir,” katanya.

Kamisah turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang mendoakan anaknya, selain mereka yang membantu menguruskan jenazah hingga selesai dikebumikan, semalam.
1 Ogos bukan tarikh nikah 'Inspektor Nizam' 1 Ogos bukan tarikh nikah 'Inspektor Nizam' Reviewed by Kakigosip on 04:58:00 Rating: 5
Powered by Blogger.