Follow us on Facebook
Powered by: Thecekodok.com

'Lucy' terima idea junior

Lebih dua dekad memahat namanya dalam karier seni, pelakon Angeline Tan, 51, selesa bersikap terbuka dan rasional terutama dalam memikirkan peluang watak yang akan terus diterimanya untuk kekal aktif.

Selain itu, Angeline mangakui tidak kisah bekerja dengan penggiat seni muda meskipun kebanyakannya kurang pengalaman.


Angeline ketika ditemui memberitahu sampai bila orang lama dan senior seperti dia enggan beri peluang kepada penggiat seni muda?

“Saya tidak boleh terus duduk di zon selesa untuk bekerjasama dengan penggiat seni yang sudah ada nama dan berpengalaman sahaja. Mana boleh penggiat baru diabaikan.

“Walaupun ada banyak pengalaman, saya kena terima perubahan dan menerima idea anak muda.

“Itu yang saya lakukan apabila ditawarkan menjayakan teater Tanah Akhirku yang dipentaskan di Istana Budaya (IB) pada 28 Ogos hingga 2 September ini.

“Teater ini mengisahkan kedatangan masyarakat Cina ke Tanah Melayu dan terus terang plot ceritanya mengingatkan saya pada kisah mendiang datuk.

“Teater Tanah Akhirku dekat dengan diri saya dan seronok dipilih sebagai salah seorang pelakon. Apatah lagi, pementasan ini bagi meraikan sambutan Hari Malaysia 2018,” katanya.

Menurut Angeline, dia mengharapkan teater Tanah Akhirku akan mendapat sambutan baik penonton.

Cukup dikenali dengan watak Lucy dalam sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu arahan Hafsham, Angeline berkata, ia satu pengalaman yang cukup manis.

“Hingga kini, saya tidak sangka nama Lucy melekat di hati penonton dan ramai masih memangil saya dengan panggilan ini.

“Ia satu penghargaan. Terima kasih kepada mereka (peminat) yang hingga kini menyokong lakonan saya biarpun sekarang lebih banyak menjayakan drama Cina,” katanya.

Berkongsi pengalaman lalunya, Angeline berkata, dia sangat gementar apabila mendapat peluang membintangi sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu yang disiarkan di TV3.

“Saya satu-satunya pelakon berbangsa Cina dan tidak mahir bertutur dalam bahasa Malaysia. Gandingan saya pula semuanya pelakon hebat dan berpengalaman.

“Perasaan bimbang tetap ada namun akhirnya kami jadi sebuah keluarga. Sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu meninggalkan kenangan indah buat saya,” katanya.

Angeline yang kelihatan masih jelita pada usia 50-an berkata, dia menjaga pemakanan dan mengamalkan budaya hidup sihat.

Menurut ibu dua anak ini, dia bersyukur masih sihat dan kuat untuk meneruskan karier lakonan.
'Lucy' terima idea junior 'Lucy' terima idea junior Reviewed by Kakigosip on 05:16:00 Rating: 5
Powered by Blogger.