'Pulang' kian hangat

Lari daripada naratif yang selalu menjadi tunjang filem Melayu, Pulang terbitan Primeworks Studios kini hangat diperkatakan di media sosial.

Rata-rata memberikan maklum balas positif sekali gus mendorong pencinta filem Melayu menyaksikan apa kelainan yang ditampilkan dalam naskhah itu.


Pencetus idea asal yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios, Datuk Ahmad Izham Omar mengakui tidak menjangka Pulang akan jadi tular.

“Saya sendiri terkejut kerana tak pernah saya tengok filem tempatan yang menjadi fenomena seperti Pulang terutamanya di media sosial,” katanya.

Izham berkata, dia menerima maklum balas secara langsung daripada penonton yang sudah menyaksikan Pulang yang ditayangkan sejak 26 Julai lalu.

“Majoriti memberitahu saya filem ini sangat memberi impak kerana mengandungi nilai kekeluargaan yang sangat kuat.

“Mereka juga memuji jalan cerita yang lain daripada lain terutama latar masa yang pelbagai,” katanya.

Izham yang ditemui di Majlis Sepetang Bersama Ahmad Izham Omar di Balai Berita NSTP Bangsar itu turut memuji kemampuan bitang utama Pulang, Remy Ishak yang memegang peranan sebagai Othman.

“Bagi saya kehebatan Remu tidak hanya terhad kepada dirinya teapi juga diserap orang sekelilingnya. Sikap profesional yang dipegang Remy mempengaruhi pelakon lain.

“Ia sekali gus membuatkan bintang baru turut memberikan lakonan berkualiti.

“Ada penonton bertanya kenapa karakter Othman tidak banyak bercakap. Sebenarnya, dari ekspresi wajah Othman pun kita sudah tahu apa yang ingin disampaikannya,” kata Izham.

Selain itu, Izham turut memuji keberkesanan lakonan Puteri Aishah sebagai Thom.

“Walaupun ini filem pertama lakonannya, Puteri Aishah mempamerkan lakonan cemerlang sebagai Thom,” katanya.

Turut serta dalam program itu adalah bapanya, Omar Othman, saksi hidup kisah besar yang diangkat ke layar lebar itu.

Menurut Omar, babak paling menyentuh hatinya adalah ketika karakter Omar lakonan Azrel Ismail bertemu dengan Othman di Liverpool.

“Ketika menonton babak ini, terimbau kenangan ketika saya bertemu arwah bapa buat kali pertama selepas 20 tahun terpisah.

“Pertemuan itu sangat beremosi dan saya akan ingat sampai bila-bila,” katanya.

Selain Remy, Puteri Aishah dan Azrel, Pulang turut dibintangi Erwin Dawson, Alvin Wong, Juliana Evans, Datuk Jalaluddin Hassan dan ramai lagi.

Selain filem, Pulang juga diadaptasi dalam bentuk novel hasil karya novelis terkenal, Lily Haslina Nasir.
'Pulang' kian hangat 'Pulang' kian hangat Reviewed by Kakigosip on 17:43:00 Rating: 5
Powered by Blogger.