2 dari 10 Orang di Asia Tenggara Berkongsi Berita di Media Sosial Tanpa Pengesahan


Tinjauan oleh syarikat keselamatan siber Kaspersky mendedahkan bahawa majoriti (76 peratus) pengguna internet di Asia Tenggara mendapat kemas kini berita dari platform media sosial, seperti Facebook, Twitter, Instagram, dan lain-lain. Peratusan ini lebih tinggi untuk Gen Z pada 83 peratus, diikuti oleh Millennials pada 81 peratus, Baby Boomers pada 70 peratus, dan Gen X pada 62 peratus.


Namun, ini tidak bermaksud bahawa platform masing-masing menerbitkan maklumat yang dipercayai sepenuhnya. Kerana maklumat dalam talian tetap menjadi perhatian. Dalam tinjauan yang dilakukan pada bulan November 2020, terungkap bahawa hampir 2 dari 10 (18 peratus) responden mengaku berkongsi berita sebelum mengesahkan kebenarannya.


Sementara Gen Z (28 peratus), diikuti Gen X (21 peratus), dan Boomers (19 peratus). Sementara itu, milenium mencatat rekod terendah dalam aspek ini, iaitu 16 peratus.Beverly Leow, ahli psikologi di Mind What Matters, alasan tahap pengesahan yang rendah ketika berkongsi berita dalam talian. Dia menghubungkannya dengan teori persembahan diri, di mana individu ingin melindungi diri mereka dengan cara tertentu.


"Oleh itu, apabila pengguna berkongsi maklumat tanpa mempertimbangkan kebenaran, mereka cenderung didorong oleh prospek untuk menghadirkan diri sebagai netizen dengan maklumat terkini dan berpengetahuan," katanya .


Menurut Leow, media sosial menyampaikan pelbagai jenis naratif kepada penggunanya. Kadang-kadang, kata Leow, kejadian atau peristiwa tertentu mungkin mempunyai banyak narasi atau versi yang bertentangan, dan mengesahkan kebenaran masalah.


"Atau kesahihan maklumat yang disampaikan mungkin lebih memakan masa dan memerlukan lebih banyak usaha daripada menekan butang 'share' atau 'send back'," kata Leow.


Kajian itu, dengan sampel 1,240 responden dan 831 dari mereka dari Asia Tenggara, juga mendapati bahawa hanya 5 daripada 10 responden di semua generasi menyatakan bahawa mereka membaca artikel penuh sebelum membagikannya di akaun peribadi.


Pengurus Besar untuk Asia Tenggara di Kaspersky Yeo Siang Tiong menjelaskan bahawa pengguna internet Asia Tenggara dianggarkan mencapai 400 juta, dan tambahan 40 juta orang akan menjadi pengguna internet pertama kali pada tahun 2020. "Wilayah ini juga terkenal sebagai pengguna media sosial yang aktif, "kata Tiong.


Tiong menunjukkan fakta bahawa berdasarkan tinjauan yang dilakukan, iaitu, 36 peratus pengguna di Asia Tenggara menghabiskan 1-2 jam lagi di platform dalam talian ini setelah diasingkan. Sementara 28 peratus menambah 2-4 jam, dan sekitar 17 peratus dengan 4-6 jam lebih banyak menghabiskan masa untuk bersosial dalam talian.


Menurut Tiong, dari perspektif keselamatan siber, maklumat palsu adalah bentuk kejuruteraan sosial pada skala yang lebih besar yang digunakan oleh penjenayah siber untuk mensasarkan orang dan organisasi dengan berkesan dan mudah.


"Tahun 2020 dapat dilihat dari percambahan email phishing, penipuan dan domain palsu yang memanfaatkan topik Covid-19 dan bahkan sekarang, vaksin," katanya.


Walau bagaimanapun, kesedaran mengenai disinformasi dalam talian menunjukkan tanda-tanda perubahan di rantau Asia Tenggara. Enam daripada 10 responden dari semua generasi mengatakan bahawa mereka memeriksa sumber maklumat atau berita yang beredar di media sosial sebelum mengklik 'Kongsi'.


Boomers juga memimpin (41 peratus) sebagai kumpulan ketika rakan atau ahli keluarga berkongsi berita palsu, berdasarkan penilaian mereka. Kemudian diikuti oleh Millennials (27 peratus) dan Gen X (23 peratus). Gen Z nampaknya menghindari konfrontasi pada 19 peratus.


Di samping itu, penyekat adalah cara lain bagi pengguna di Asia Tenggara untuk melindungi diri mereka daripada risiko maklumat yang salah. Lebih daripada satu perempat responden mengaku menyekat kenalan yang berkongsi artikel yang mereka anggap tidak tepat.


Gen Z mempunyai peratusan paling tinggi memblokir rakan di media sosial pada 46 peratus, diikuti oleh Boomers, Millennials, dan Gen X masing-masing dengan 33 peratus, 32 peratus, dan 30 peratus.