2020 Menjadi Tahun Terbaik Google Chromebook

 


Chromebook dari Google sering menjadi alternatif bagi mereka yang memerlukan komputer riba yang murah. Selain itu, Chromebook ini juga sesuai untuk mereka yang mahukan peranti yang lebih ringkas digunakan untuk kerja sekolah atau pejabat.


Oleh itu, berikutan wabak COVID-19 pada tahun 2020, komputer riba Chromebook dilaporkan mengalami peningkatan penjualan yang ketara.


Menurut data dari Canalys Chromebook, Google mengalami lonjakan permintaan yang tinggi di mana jumlah pengeluaran Chromebook meningkat empat kali ganda.


Dianggarkan bahawa pada suku keempat 2020, sejumlah lebih daripada 11 juta Chromebook telah dikeluarkan . Angka ini jauh lebih tinggi berbanding 2019 pada suku yang sama, yang hanya menghantar 2.5 juta Chromebook.


Sekiranya disusun dari sisi pengeluar Chromebook, HP berada di kedudukan nombor satu dengan kira-kira 3.5 juta unit, sementara Lenovo hampir dengan 2.8 juta unit. Tetapi dari segi pertumbuhan, Lenovo adalah pemimpin teratas dengan pertumbuhan penghantaran peranti Chromebook sebanyak 1,766%.


Chromebook adalah alternatif yang baik dan lebih murah daripada komputer riba Windows dan Mac di luar sana. Fakta bahawa komputer riba juga dapat menjalankan aplikasi Android menjadikannya menarik bagi mereka yang dalam perjalanan dan menginginkan integrasi yang lebih mendalam dengan produk dan perkhidmatan Google.