4 Kejohanan Esports dengan Hadiah Terbesar di Dunia

 


Kejohanan esports di dunia terus berkembang dari segi hadiah. Kumpulan hadiah yang diberikan menggelengkan kepala saya, hingga jutaan ringgit!


Dari ini kita dapat melihat bahawa aktiviti bermain permainan bukan lagi sekadar hiburan semata - mata lagi. Dari semua kejohanan yang telah berjaya diadakan, ada beberapa yang mempunyai kumpulan hadiah utama yang hebat.


Berikut adalah kejohanan dengan jumlah kumpulan hadiah terbesar:

1. Antarabangsa 2019 (USD 34 juta)

Ketika datang ke kejohanan antarabangsa, tidak ada yang mengalahkan hadiah dari The International 2019 (TI9). Valve sebagai penganjur rasmi menyiapkan wang 34 juta dolar AS atau Rp 477 bilion, tidak bermain! Dilaporkan oleh Esportsearning, The International adalah kejohanan tahunan dengan kumpulan hadiah yang semakin meningkat dan merupakan yang terbesar dalam sejarah esports. Juara, OG, segera menembak untuk menjadi pasukan esports terkaya pada tahun 2019.


Perbezaan dari tahun sebelumnya sangat ketara, dari 25 juta hingga 34 juta adalah sumbangan komuniti kekasih Dota 2 yang membeli tiket pertempuran. Melihat jumlah hadiah yang diberikan, nampaknya sistem penjualan hasil kolektif ini sangat berjaya.


Malangnya, pada tahun 2020 TI10 dibatalkan kerana wabak. Walaupun berjaya diadakan, kejohanan ini akan menjadi yang terbesar untuk mengalahkan rekod sebelumnya. Dilaporkan oleh Dota Prizepool Tracker, penjualan pass pertempuran telah mencecah USD 40 juta!


2. Fortnite Worlds Cup 2019 (USD 30 juta)

Kyle Bugha bernasib baik ketika dia mula berminat untuk meneruskan permainan Fortnite pada tahun 2016. Perjuangannya tidak sia-sia kerana pada tahun 2019 dia dinobatkan sebagai pemain muda berusia 16 tahun terkaya di Amerika setelah memenangi kejohanan Fortnite World Cup 2019 untuk cawangan solo.


Dari dua acara yang dipertandingkan, Epic Games masing-masing memberikan kira-kira 15 juta dolar AS. Gabungan, jumlahnya berjumlah AS $ 30 juta. Pernah ada persaingan yang sukar antara Piala Dunia Fortnite 2019 dan The International 2019. Pada tahun itu, kedua-dua kejohanan esports saling bersaing atas jumlah hadiah yang akan diedarkan oleh pemain. Walau bagaimanapun, prizepool The International 2019 meningkat seminggu sebelum acara itu diadakan.


3. Liga Kejuaraan Dunia Legenda 2018 (USD 6 juta)


Kejohanan bertaraf dunia lain yang mempunyai komuniti esports terbesar di dunia adalah Liga Kejuaraan Liga Legenda. Riot Games terkenal kerana memberikan kejayaan kepada peminat permainan yang dibuatnya. Pada 2018, mereka mengumumkan jumlah hadiah berjumlah AS $ 6 juta .


Sebenarnya, jika digabungkan dengan kejohanan serantau dari League of Legends, jumlahnya mungkin melebihi Piala Dunia Fortnite. Malangnya, pengumpulan ini tidak dikira kerana kejohanan untuk setiap wilayah mempunyai penganjur yang berbeza walaupun Riot Games masih mengendalikan semua kejohanan dari permainan yang dibuatnya.


4. League of Legends Worlds Championship 2020 (USD 2.5 juta)

Masih berada di ranah League of Legends, permainan MOBA ini tidak hanya memberikan hadiah besar kepada para pesertanya, yakni USD 2.5 juta  tetapi kejohanan Worlds 2020 berjaya mencipta detik terhebat dengan mengadakan kejohanan di luar talian. Sebabnya, sejak wabak itu melanda dunia, penganjur esports telah memilih untuk bermain dengan selamat dengan mengadakan kejohanan dalam talian.


Walaupun hadiahnya turun secara mendadak, kos penganjuran Kejuaraan Dunia 2020 tidaklah murah. Riot Games mengalirkan dana hingga 15 juta dolar AS untuk membuat gelembung di Shanghai, China. Selain itu, yang mesti dihargai ialah kejohanan ini memberi inspirasi kepada penganjur lain untuk mengadakan kejohanan luar talian lagi. Dari sini lahirlah M2 Mobile Legends Worlds Championship 2021 dan PUBG Mobile Global Challenge 2020.