5 daripada 10 syarikat di Asia Tenggara menggunakan perisian lama

 


Kajian terbaru Kaspersky mendedahkan bahawa lebih daripada separuh (54 peratus) organisasi di Asia Tenggara masih menggunakan perisian yang ketinggalan zaman dan belum dikemaskini.


Sebenarnya, kemas kini berkala dapat meminimumkan risiko eksploitasi. Pengguna juga disarankan untuk memasang versi perisian terbaru secepat mungkin walaupun bagi organisasi, ini mungkin sukar dan memakan masa.


Berdasarkan laporan Kaspersky, 38 peratus MSME dan 48 peratus syarikat di Asia Tenggara masih bekerja dengan OS yang belum ditambal (belum ditambal).


Sebenarnya, 33 peratus IKS dan 43 peratus syarikat di Asia Tenggara merasa bersalah kerana menggunakan perisian yang ketinggalan zaman.


Pengurus Besar Kaspersky untuk Asia Tenggara, Yeo Siang Tiong, mengatakan bahawa sangat mahal bagi syarikat untuk mengemas kini atau memilih perisian yang sah, terutama semasa wabak.


"Tetapi ini adalah pelaburan yang dapat menjimatkan wang anda untuk jangka panjang," kata Yeo, yang dipetik dari pernyataan Kaspersky.


Selanjutnya, Kaspersky mengatakan, berdasarkan penyelidikan, syarikat yang menggunakan perisian lama dan tidak ditambal dapat membayar USD 437 ribu lebih banyak jika ada pelanggaran data, alias pelanggaran data.


Jumlah ini 126 peratus lebih tinggi daripada anggaran kos USD 364 ribu untuk syarikat yang menggunakan perisian terkini.


Menurutnya, IKS di Asia Tenggara juga dapat menjimatkan 9 persen dari kos serangan jika mereka menggunakan perisian yang sah dan terkini.


Dianggarkan, kerugian keseluruhan USD 94 ribu dari satu pelanggaran data terhadap perusahaan kecil hingga sederhana dengan OS yang ketinggalan zaman.


Selain kos, separuh daripada IKS dan syarikat di Asia Tenggara juga mengakui mengalami serangan siber.


Ini disebabkan kerentanan yang tidak dapat ditandingi dalam perisian dan peranti yang digunakan. Ini adalah 9 peratus lebih banyak daripada seluruh dunia.


Inilah sebab-sebab mengapa syarikat-syarikat di Asia Tenggara menggunakan perisian lama:


- Sebilangan pekerja enggan bekerja dengan perisian dan peranti baru


- Aplikasi bawaan tidak dapat dijalankan pada peranti atau perisian baru


- Tahap C tidak termasuk dalam rancangan kemas kini syarikat


- Tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk dikemas kini sekaligus


Itulah sebabnya Kaspersky menawarkan penyelesaian Kaspersky Endpoint Detection and Response Optimum (KEDRO) untuk pelanggan baru dan sedia ada.


Cadangan Kaspersky untuk meminimumkan pelanggaran data kerana perisian lama:


- Pastikan untuk menggunakan versi terkini sistem operasi dan aplikasi yang dipilih


- Sekiranya kemas kini perisian tidak dapat dilakukan, syarikat disarankan untuk menangani vektor serangan melalui pemisahan kerentanan nod yang cerdas dari rangkaian yang lain


- Aktifkan penilaian kerentanan dan ciri pengurusan tampalan dan penyelesaian titik akhir


- Meningkatkan kesedaran keselamatan dan kemahiran praktik keselamatan siber untuk pengurus IT


- Boleh mengaktifkan penyelesaian perlindungan OS Kaspersky untuk kekebalan siber.

5 daripada 10 syarikat di Asia Tenggara menggunakan perisian lama 5 daripada 10 syarikat di Asia Tenggara menggunakan perisian lama Reviewed by thecekodok on 4:21:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.