5 telefon bimbit vintaj terlaris sepanjang masa


Seiring berjalannya waktu dan perkembangan teknologi, telefon bimbit telah menjadi salah satu keperluan utama bagi sebilangan pengguna.


Namun, adakah anda ingat bahawa dalam dua dekad yang lalu, telefon bimbit tidak secanggih seperti sekarang? Sudahlah kamera dan skrin sentuh yang lapang, telefon bimbit generasi awal masih menggunakan skrin monokrom.


Selain daripada pemain muzik, pengguna juga harus memilih nada dering monofonik.


Jadi, sambil mengenangkan dan bagi anda yang tidak tahu, berikut adalah lima (5) telefon bimbit vintaj terlaris sepanjang masa.Telefon terlaris pertama adalah Nokia 1100. Peranti genggam ini terjual lebih dari 250 juta unit sejak pertama kali dilancarkan pada tahun 2003 sehingga ia dihentikan pada tahun 2009.


Di tempat kedua, terdapat iPhone 6 dan iPhone 6 Plus. Siri iPhone ini terjual sekitar 220 juta unit.


Rekod terbaik lain ialah penjualan empat juta unit dalam 24 jam ketersediaan stok di pasaran dan 10 juta unit dalam masa 3 hari.


Selanjutnya, ada Nokia 3210, yang terjual 160 juta unit. Ini adalah telefon bimbit pertama Nokia dengan antena terbina dalam dan ciri ramalan T9 untuk menulis mesej.


Kemudian kedudukan keempat dihuni oleh Nokia 1200. Sebagai penerus Nokia 1100, telefon ini telah terjual lebih dari 150 juta unit.


Melengkapkan senarai telefon bimbit terlaris sepanjang masa, terdapat Nokia 2600 di kedudukan lima.


Telefon yang dikeluarkan pada tahun 2004 sedikit lebih moden daripada tiga model Nokia yang disebutkan di atas. Telefon ini telah menggunakan layar warna dan suara polifonik.