Acara MWC Shanghai dihantui oleh perang teknologi AS vs China

 


Mobile World Congress (MWC) di Shanghai 2021 akan diadakan pada 23-25 ​​Februari 2021. Acara ini seperti medan perang antara teknologi AS dan China.

Acara tahunan Persatuan GSM menampilkan 750 pengendali rangkaian dan 400 syarikat. Hasil daripada Pandemik COVID-19, acara ini diadakan gabungan antara dalam talian dan luar talian.


Pengunjung boleh datang ke Shanghai New International Expo Center dan Kerry Hotel Pudong. Mereka juga boleh mengambil bahagian dalam talian di My MWCS Online. Sekurang-kurangnya, keadaan ini lebih baik daripada MWC Shanghai 2020 yang dibatalkan kerana COVID-19.


"Ini adalah peristiwa yang memancarkan harapan dan mengirimkan isyarat positif kepada industri telco global," kata ketua China Besar, Sihan Bo Chen, yang dikutip oleh South China Morning Post, Selasa (23/2/2021).


Walaupun begitu, MWC Shanghai masih dibayangi oleh perang perdagangan AS vs China. Dalam konteks ini, lebih tepatnya perang teknologi.


Huawei, sebagai salah satu pemain utama di MWC Shanghai, masih terpukul dengan dasar senarai hitam Amerika. Semua sekutu AS dilarang menggunakan 5G menggunakan teknologi Huawei.


ZTE Corp, yang juga merupakan peserta utama, juga dalam keadaan terkena sekatan perdagangan AS. ZTE kehilangan USD 3.1 bilion pada tahun 2018 kerana sekatan. Kemudian mereka bersetuju untuk membayar denda $ 1.4 bilion untuk menghilangkan larangan perdagangan yang membuat ZTE tidak dapat membeli semikonduktor buatan Amerika.


MWC Shanghai menampilkan 150 pembesar suara termasuk ketua China Mobile Yang Jie, ketua Qualcomm China Meng Pu dan timbalan ketua Huawei Ken Hu Houkun. Terdapat juga 20 ribu perwakilan yang hadir, termasuk dari luar China dan telah melalui 14 hari karantina.


Syarikat utama yang bergabung termasuk Samsung dari Korea Selatan dan Ericsson dari Sweden. Bolehkah MWC Shanghai 2021 menjadi kebangkitan semula teknologi pada era Normal Baru? Kita tunggu sahaja!