Adakah ini petanda bahawa Xi Jinping semakin lemah pada Jack Ma?

 


Presiden China, Xi Jinping, dilaporkan memberikan perintah langsung untuk menjinakkan Jack Ma dan syarikatnya, berikutan kritikan keras pengasas Alibaba terhadap sistem kewangan China yang semakin tua. Tapi nampaknya, ketegangan antara mereka mulai mereda.

Setelah kira-kira 3 bulan menghilang dari pandangan umum, Jack Ma telah muncul walaupun dia hanya video dalam talian. Baru-baru ini, Xi Jinping telah memuji Alibaba, gergasi e-dagang yang dibesarkan oleh Jack Ma.


Seperti dikutip dari CNN, Ahad (28/2/2021), Alibaba adalah salah satu dari ratusan syarikat yang dipuji oleh Xi dalam sebuah majlis istiadat yang menyinggung kempennya untuk membasmi kemiskinan di negara Tirai Buluh.


Alibaba dikatakan sebagai panutan dalam mengurangkan kemiskinan. Ini dinyatakan dalam perakuan yang diberikan oleh pemerintah kepada mereka. Albaba juga menyiarkan sijil itu di akaun media sosial Weibo-nya.


Bukan hanya itu, Alibaba juga dipuji oleh media negara China kerana membantu petani di sana menjual produk pertanian bernilai hingga USD 155 bilion melalui laman web mereka. Inovasi kecerdasan buatan yang membantu penternak membesarkan ayam, streaming langsung yang membantu penjualan petani dan perkhidmatan kewangan dalam talian mendapat pujian.


Ini tentunya merupakan berita baik bagi Alibaba dan Jack Ma di tengah tekanan yang mereka hadapi dari pemerintah China. Menurut Alex Capri, pemerhati dari Yayasan Hinrich, syarikat teknologi yang membantu Xi Jinping mengurangkan kemiskinan dianggap menyumbang kepada negara.


"Ia mendapat sokongan dari parti. Selagi syarikat teknologi besar nampaknya terlibat dengan pesan nasionalisme Parti, mereka akan menghindari hukuman lebih lanjut," katanya.


Namun, itu tidak bermaksud Jack Ma dan Alibaba boleh ceroboh. Namun, Xi Jinping dan pemerintah China secara aktif mengatur gergasi teknologi agar tidak terlalu kuat.

Adakah ini petanda bahawa Xi Jinping semakin lemah pada Jack Ma? Adakah ini petanda bahawa Xi Jinping semakin lemah pada Jack Ma? Reviewed by thecekodok on 5:29:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.