Amazon Akan Bayar USD 16.7 juta Berkaitan Tuduhan Pencurian Gaji


Berikutan dakwaan kecurian gaji pemandu Flex, Amazon akan membayar USD 16.7 juta Itu hampir satu pertiga daripada petunjuk pemandu.


Perkara ini menjadi terkenal setelah siasatan oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS. Angka itu menunjukkan jumlah pemandu Amazon Flex, yang dikatakan ditahan selama 2.5 tahun.


Secara keseluruhan, Amazon mencuri hampir sepertiga petua pemandu untuk mencapai kelebihannya sendiri,

Amalan menggunakan petua untuk membayar gaji pokok pemandu diteliti setelah dilaporkan oleh Johana Bhuiyan dari Los Angeles Times pada Februari 2019.


Amazon pada awalnya mempertahankan praktik itu, mengatakan pemandu masih menerima 100 peratus petua yang dihantar oleh pelanggan, walaupun mereka menggantikan gaji pokok yang sepatutnya diberikan oleh Amazon.


Menurut aduan FTC, Amazon menggunakan kesamaran ini untuk merekrut pemandu dengan janji gaji asas yang tinggi dan berpotensi untuk mendapatkan petua penting. Kemudian mereka meningkatkan keuntungan mereka sendiri dengan menggunakan pendapatan tip untuk menampung sebahagian besar gaji pokok yang dibayar.


"Amazon menerima ratusan aduan daripada pemandu setelah melaksanakan perubahan kerana pemandu menjadi curiga apabila pendapatan keseluruhan mereka menurun," kata FTC.


Pekerja diberitahu bahawa mereka akan menyimpan 100 peratus petua mereka dan secara berasingan menjamin gaji pokok mulai dari USD 18 hingga USD 25 per jam.


Pemandu tidak diberitahu bahawa petua kadang-kadang akan digunakan untuk membayar balik gaji pokok, jadi sebahagian daripada jumlah tip masuk ke Amazon, bukan pemandu.