Ancaman Siber Melambung Semasa Pandemik Covid-19

 


Laporan Cisco mengenai masa depan keselamatan kerja jarak jauh menunjukkan bahawa syarikat mengalami cabaran keselamatan siber semasa pandemi Covid-19.


Kajian menunjukkan bahawa 78 peratus syarikat mengatakan terdapat peningkatan ancaman siber sebanyak 25 peratus atau lebih sejak dimulainya wabak ini.


Jumlah ini terus meningkat kerana kebanyakan syarikat tidak bersedia untuk menyokong sistem kerja jarak jauh dengan selamat.


Hasil kajian menunjukkan bahawa syarikat sudah mengetahui pentingnya keselamatan siber.


Syarikat perlu memahami kepentingan keselamatan siber sebagai asas strategi pelaburan IT mereka. Lebih-lebih lagi, adalah mungkin tetap produktif walaupun bekerja dari jauh

Dia lebih jauh mengatakan bahwa mengamankan akses pada skala yang lebih besar diperlukan daripada sebelumnya, untuk memastikan perniagaan berjalan selama wabah.


Walaupun begitu, keselamatan siber juga dikatakan telah menjadi keutamaan banyak syarikat . Di mana, 59 peratus mengatakan, keselamatan sangat penting. 26 peratus mengatakan bahawa keselamatan lebih penting daripada sebelumnya Covid-19.


Cabaran siber yang paling dirasakan oleh syarikat adalah akses selamat (70 peratus) dan perlindungan data peribadi (70 peratus), perlindungan terhadap perisian hasad (63 peratus).


Sayangnya, sebilangan besar syarikat mengatakan bahawa perubahan mungkin tidak akan berterusan setelah wabak itu berakhir.


Walau bagaimanapun, lebih daripada separuh (63 peratus) syarikat percaya bahawa mereka akan meningkatkan pelaburan keselamatan siber mereka. Sebenarnya, 40 peratus daripadanya percaya bahawa pelaburan akan melebihi 30 peratus.


Kajian itu juga mengungkapkan bahawa 95 peratus syarikat  mengakui kesediaan untuk mempercepat peralihan ke lingkungan kerja terpencil bervariasi dari "sangat siap" hingga "cukup siap."


Hanya 22 peratus syarikat yang mengatakan lebih daripada 50 peratus tenaga kerja mereka bekerja dari jauh sebelum wabak tersebut.


Angka itu dijangka meningkat kepada 32 peratus ketika membincangkan keadaan pekerjaan setelah wabak itu berakhir.


Hal ini dinilai sejajar dengan gagasan bahawa tempat kerja hibrid boleh menjadi tren dan mungkin kekal. Tempat kerja hibrid adalah di mana pekerja sentiasa bergerak untuk bekerja dari jauh atau di pejabat.


Pengarah Cisco Cybersecurity ASEAN Juan Huat Koo mengatakan bahawa keselamatan siber lebih dari sekadar kewajiban.


"Apabila syarikat memberikan perubahan yang signifikan terhadap keutamaan teknologi dan perniagaan mereka, keselamatan siber mesti menjadi jambatan yang membolehkan syarikat berkolaborasi secara produktif dan memaksimumkan potensinya," katanya.


Penemuan lain dari tinjauan ini termasuk, perlindungan titik akhir adalah cabaran utama bagi syarikat . 74 peratus syarikat mengatakan keselamatan untuk komputer riba atau desktop pejabat adalah cabaran terbesar dalam melindungi kerja jarak jauh.


Ini diikuti oleh keselamatan maklumat pelanggan dan aplikasi cloud, serta peranti peribadi.

Ancaman Siber Melambung Semasa Pandemik Covid-19 Ancaman Siber Melambung Semasa Pandemik Covid-19 Reviewed by thecekodok on 5:53:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.