Apple akan menggunakan kamera Ultra Wide Angle baru pada iPhone 13

 


Apple belum mengesahkan bila iPhone 13 akan melanda pasaran. Walaupun begitu, tidak sedikit maklumat yang dibocorkan mengenai telefon bimbit syarikat baru yang diedarkan di dunia maya.


Salah satunya adalah mengenai penamaan. Ada yang mengatakan Apple akan menamakan telefon pintar barunya 13. Syarikat yang lain mengatakan syarikat itu akan menggunakan nama iPhone 12s.


Selain masalah itu, Blayne Curtis dan Thomas O'Malley, sebagai penganalisis Barclays, mendedahkan sejumlah maklumat terkini dan menarik mengenai iPhone 13.


Keempat-empat model iPhone 13 akan menggunakan lensa dengan sensor sudut ultra lebar yang bervariasi dan meningkatkan kemampuan aperture pada kamera.


Dipercayai bahawa Apple akan menanamkan bukaan hingga f / 1.8 untuk keempat-empat model iPhone 13, sementara model iPhone 12 hanya menggunakan f / 2.4.


Sebelumnya, Ming-Chi Kuo, penganalisis terkenal Apple, juga mendakwa bahawa lensa sudut ultra lebar dalam siri iPhone baru akan ditingkatkan menjadi f / 1.8.


Namun, hanya model iPhone 13 Pro yang akan menggunakan bukaan pada salah satu lensanya.


IPhone dilaporkan tidak lama lagi akan mempunyai sensor pengimbas cap jari dalam paparan. Maklumat bocor mengenai produk Apple diketahui dari laporan Bloomberg beberapa hari lalu.


Pengimbas cap jari di layar akan menjadi ciri utama pada iPhone 13, memandangkan Apple telah menguji teknologi ini dalam beberapa tahun terakhir.


Namun, secara keseluruhan, iPhone 13 tidak akan membawa perubahan besar berbanding generasi sebelumnya.