Apple Menawarkan Penggantian Bateri MacBook Pro yang Bermasalah Secara Percuma

 


Bersama dengan pengeluaran macOS Big Sur 11.2.1 untuk mengatasi bateri yang bermasalah, Apple mengumumkan program penggantian bateri MacBook Pro baru yang dikeluarkan pada tahun 2016 dan 2017. Apple mengatakan bahawa program baru ini sah untuk pengguna versi tertentu MacBook Pro yang baterinya tidak dicas lebih daripada 1%.

Sebilangan pengguna MacBook Pro 13-inci dan 15-inci Mac 2016 Pro 2016 dan 2017 menghadapi masalah untuk tidak dapat mengisi semula bateri melebihi 1%.


Model MacBook Pro yang anda gunakan, klik logo Apple di sudut kiri atas bar menu macOS dan pilih 'About This Mac'. Kemudian cari penerangan mengenai MacBook Pro anda.


Model MacBook Pro yang layak untuk program pertukaran bateri percuma adalah:


  • MacBook Pro (13 inci, 2016, dua port Thunderbolt 3)
  • MacBook Pro (13 inci, 2017, dua port Thunderbolt 3)
  • MacBook Pro (13 inci, 2016, empat port Thunderbolt 3)
  • MacBook Pro (13 inci, 2017, empat port Thunderbolt 3)
  • MacBook Pro (15 inci, 2016)
  • MacBook Pro (15 inci, 2017)

Anda juga dapat memeriksa kesihatan bateri MacBook anda dengan pergi ke Sistem Pilihan, mengklik Bateri, kemudian memilih Bateri di bar sisi, dan mengklik Kesihatan Bateri.


Untuk macOS Catalina dan sebelumnya, tekan dan tahan kekunci Opsi kemudian klik ikon bateri di menu macOS baru untuk memaparkan menu status bateri.


Sekiranya anda mendapat status bateri yang tertera 'Disyorkan Servis' itu bermaksud MacBook Pro anda berhak mendapat bateri baru secara percuma. Cukup hubungi Apple untuk mengganti bateri, dan mereka akan memeriksanya terlebih dahulu untuk memastikannya

Komputer riba mempunyai kelayakan penggantian bateri.


Apple biasanya mengenakan bayaran USD 199 untuk menggantikan bateri MacBook Pro 13 inci dan 15 inci, tetapi pengguna yang terjejas oleh masalah ini dapat mengganti bateri secara percuma.


Sekiranya MacBook Pro anda tidak mengalami masalah ini, disarankan agar anda segera mengemas kini ke macOS Big Sur 11.2.1 sebagai langkah berjaga-jaga. Terdapat juga kemas kini Tambahan macOS Catalina 10.15.7 yang dapat mengelakkan masalah ini.