Apple Meneroka Kemungkinan Menghasilkan iPad di India

 


Apple dikatakan melobi Kerajaan India untuk dapat menghasilkan iPad di negara ini untuk pertama kalinya.

Langkah Apple diambil kerana pemerintah India berencana untuk melancarkan program insentif untuk meningkatkan jumlah eksport komputer dari India, dan program itulah yang ingin dimanfaatkan oleh Apple.


Kerajaan India akan menyediakan anggaran hingga 70 bilion rupee dalam tempoh lima tahun akan datang untuk program ini. Tetapi Apple mengharapkan insentif yang lebih besar, hampir 200 bilion rupee.Alasan untuk permintaan insentif yang lebih besar adalah bahawa rangkaian rangkaian bekalan komponen yang ada di India pada masa ini tidak memenuhi kehendak Apple.


Sejauh ini, Apple juga telah menghasilkan iPhone di India, yang telah mereka lakukan sejak 2018 untuk mengelakkan cukai import yang dikenakan oleh pemerintah India sebagai sebahagian daripada program 'Make in India'.


Selain itu, Apple juga berusaha menyebarkan pengeluaran perantinya agar tidak berpusat di China. Langkah ini juga sebelumnya diterapkan pada produksi iPad yang telah mulai dipindahkan ke Vietnam, yang merupakan kali pertama ini berlaku di luar China.


Dua sumber yang dikutip oleh Reuters percaya bahawa iPad dapat memulakan produksi di India pada tahun 2021, dan pengeluaran akan dilakukan oleh salah satu rakan Apple yang sudah beroperasi di India, iaitu Foxconn, Pegatron dan Wistron.


Sementara itu di Vietnam, rakan Apple yang akan menghasilkan MacBook dan iPad adalah Foxconn. Mereka melaburkan USD 270 juta untuk membina kilang baru.


Kilang itu akan terletak di bahagian utara provinsi Bac Giang, dan dibina oleh Fukang Technology. Semasa beroperasi, kilang akan menghasilkan lapan juta unit produk setiap tahun.


Sejauh ini Foxconn telah melabur USD 1.5 bilion di Vietnam, dan masih bersedia meningkatkan pelaburannya sebanyak USD 700 juta. Di samping itu, mereka juga akan merekrut sekitar 10 ribu pekerja tambahan di negara ini.

Apple Meneroka Kemungkinan Menghasilkan iPad di India Apple Meneroka Kemungkinan Menghasilkan iPad di India Reviewed by thecekodok on 9:51:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.