Apple menggunakan pembekal baru untuk kamera iPhone 13

 


Berbagai khabar angin telah beredar untuk iPhone 13, misalnya, tidak ada peningkatan yang signifikan dalam kualiti kamera dibandingkan dengan garis iPhone 12. Namun, Apple akan mempunyai pembekal baru untuk lensa kamera pada iPhone 13.


Syarikat pembekal baru adalah Sunny Optical, yang mana pihak Apple akan datang untuk membekalkan lensa kamera iPhone 13. Sekiranya berjaya, Sunny Optical akan bergabung dengan Largan, Yujingguang, dan Kantatsu, yang sebelumnya membekalkan kamera iPhone.
Pembekal kamera akan menyerahkan lensa buatan sendiri kepada LG Innotek untuk dipasang ke dalam kamera. Sunny Optical sendiri dikatakan berperanan untuk membekalkan lensa 7P pada kamera utama iPhone 13.Terdapat juga khabar angin bahawa lensa ultrawide pada iPhone 13 akan menggunakan lensa 6P yang lebih baik, dengan bukaan yang lebih besar (f / 1.8) dan autofokus. Namun, belum diketahui siapa yang akan mengeluarkan lensa tersebut.


Penganalisis Ming-Chi Kuo pada bulan Julai 2020 mengatakan syarikat teknologi akan memasang kamera periskop telefoto untuk iPhone yang dilancarkan pada tahun 2022.Dalam nota penyelidikan yang dikeluarkan oleh TF Securities, Kuo mengatakan ia bergantung sekiranya pembekal lensa Semco dan Sunny Optical bergabung dalam rantaian bekalan Apple.


Lensa periskop itu sendiri baru-baru ini menjadi primadona telefon bimbit unggulan. Teknologi ini memberi keupayaan telefon bimbit untuk mengambil gambar dengan zoom optik yang tinggi walaupun dalam keadaan bilik yang terhad seperti di telefon bimbit.


Apple sebelum ini menggunakan lensa telefoto 2x untuk iPhone 7 Plus yang dilancarkan pada tahun 2016. Tetapi dengan lensa periskop, Apple dapat mendorong keupayaan zoom menjadi 5x atau lebih.


Rentang dan kedalaman lensa yang meningkat juga akan meningkatkan kemampuan fotografi iPhone untuk bersaing dengan Samsung Galaxy S20 Ultra dan Huawei P40 Pro Plus, yang saat ini memiliki kemampuan zoom hingga 10x.


Walau bagaimanapun, nama Semco itu sendiri belum muncul dalam senarai pembekal komponen untuk iPhone 13 sehingga kini. Itulah sebabnya Kuo kemudian mengatakan bahawa iPhone 13 tidak akan mendapat peningkatan prestasi yang ketara berbanding dengan iPhone 12, walaupun penganalisis lain tidak bersetuju dengan kenyataan Kuo.