Apple Mula Membangunkan Teknologi 6G

 


IPhone 5G pertama Apple hanya dilancarkan beberapa bulan yang lalu, tetapi kini syarikat buatan Steve Jobs telah mula meneroka perkembangan teknologi 6G.

Bloomberg melaporkan bahawa Apple kini mengambil jurutera penyelidikan yang tugasnya adalah untuk mengembangkan teknologi 6G. Kerja itu akan berpusat di pejabat Apple di Silicon Valley dan San Diego, di mana mereka mengembangkan teknologi tanpa wayar dan reka bentuk cip.


"Anda akan mempunyai peluang yang unik dan berguna untuk membuat teknologi tanpa wayar seterusnya yang akan memberi kesan besar pada produk Apple pada masa akan datang," tulis jawatan kosong tersebut, seperti dikutip dari 9to5Mac, Jumat (19/2/2021)."Dengan peranan ini, anda akan menjadi pusat kumpulan penyelidikan paling maju yang bertanggungjawab mencipta teknologi akses radio yang akan mengerikan generasi akan datang untuk beberapa dekad akan datang," lanjutnya.


Apple baru saja mengadopsi 5G untuk iPhone tahun lalu, dan 6G diharapkan akan diluncurkan sekitar tahun 2030. Dari keterangan pengambilan, Apple tidak sabar untuk terlibat dalam mengembangkan teknologi baru sejak awal.


Pada akhir tahun lalu, Apple bergabung dengan Next G Alliance, sebuah kumpulan industri yang ditubuhkan oleh Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS) yang bertujuan untuk memperkuat kepimpinan Amerika Utara dalam 6G selama beberapa dekad akan datang.


Kumpulan ini terdiri daripada banyak syarikat teknologi terkenal termasuk Charter, Cisco, Google, Hewlett-Packard, Intel, Keysight Technologies, LG, Mavenir, MITER, dan VMware.


Pada masa ini 6G hanya tersedia dalam bentuk konsep dan belum menjadi kenyataan. Tahun lalu, China melancarkan satelit 6G eksperimental ke angkasa untuk memulakan penyelidikan teknologi ini.


Pada bulan September 2020, pengendali telekomunikasi AS AT&T mengatakan jurutera mereka mula bekerja di rangkaian 6G. Beberapa penganalisis mengatakan bahawa teknologi ini akan memberikan kelajuan internet 100 kali lebih cepat daripada 5G, tetapi tentu saja ia tidak akan dapat diambil sampel dalam masa terdekat.

Apple Mula Membangunkan Teknologi 6G Apple Mula Membangunkan Teknologi 6G Reviewed by thecekodok on 3:42:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.