ARM yang diperoleh oleh Nvidia membuat syarikat ini risau


Terdapat beberapa syarikat yang prihatin mengenai kesan pengambilalihan ARM oleh Nvidia, yang kini sedang disiasat.


Syarikat-syarikat tersebut, termasuk Microsoft, Google dan Qualcomm, telah menghubungi pihak berkuasa di Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, Britain dan China. mereka bimbang bahawa pengambilalihan itu akan mengubah skema pelesenan yang telah digunakan oleh ARM untuk teknologi pembuatan cipnya.


Nvidia sendiri sebelumnya menyatakan bahawa mereka tidak akan menggunakan hak milik ini untuk mengubah cara ARM menjalankan perniagaa.


"Nvidia akan mengekalkan model pelesenan ARM. Kami tidak mempunyai rancangan untuk melambatkan atau melarang bekalan ARM kepada pengguna," kata Ketua Pegawai Eksekutif Nvidia, Jensen Huang.


Namun, saingan Nvidia berpendapat bahawa Nvidia tidak akan membiarkan ARM tetap berkecuali dan memanfaatkan pemerolehan ini untuk keuntungannya, lebih-lebih lagi mereka membelanjakan USD 40 bilion untuk pemerolehan tersebut.


Sementara itu, Nvidia berpendapat bahawa pemerolehan itu sebenarnya bertujuan untuk meningkatkan pengembangan kecerdasan buatan (AI), yang juga merupakan fokus terbesar Nvidia. Dari teknologi peningkatan GPU berasaskan pembelajaran mesin hingga cip untuk kereta autonomi.


Pengawal selia di Amerika Syarikat sendiri, iaitu Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan sendiri, kini sedang menyiasat pengambilalihan ARM oleh Nvidia. Yaitu, untuk memastikan sama ada pengambilalihan itu akan memberikan Nvidia terlalu banyak kuasa dalam perniagaan pembuatan cip.


Sementara itu, Kesatuan Eropah dan Inggeris telah berjanji untuk menyiasat pemerolehan tersebut secara menyeluruh. Mereka juga pasti akan menerima lebih banyak protes, bukan sahaja dari Google, Microsoft dan Qualcomm, tetapi juga dari pelbagai syarikat lain yang mungkin terpengaruh dengan pemerolehan ini.