Bill Gates: Bioterorisme dan Perubahan Iklim, Ancaman Pasca-Pandemik Lain

 


Bill Gates telah memberi peringatan bertahun-tahun sebelumnya bahawa wabak yang mematikan dapat terjadi. Sekarang, dia kembali meminta ancaman berikutnya setelah pandemi, yaitu bioterorisme dan perubahan iklim.

Bioterorisme atau serangan biologi adalah pelepasan virus, bakteria atau agen biologi lain yang disengaja yang boleh menjadikan korbannya, sama ada manusia, haiwan atau tumbuhan, menjadi sakit atau bahkan mati.


Sementara itu, perubahan iklim adalah perubahan dalam corak dan intensitas elemen iklim dalam jangka waktu yang sangat lama. Perubahan iklim berdampak pada kenaikan suhu permukaan Bumi, perubahan pada musim tanam, perubahan hujan dan musim kering, gelombang kekeringan dan panas, pencairan ais kutub, kenaikan permukaan laut, dan berbagai kerosakan semula jadi yang lain.Dipetik dari CNBC, Gates membincangkan hal ini di saluran YouTube Derek Muller Veritasium minggu lalu. Pada masa itu dia ditanya mengenai masalah kemanusiaan seterusnya di masa depan.


"Salah satunya adalah perubahan iklim. Setiap tahun, perubahan iklim akan menyebabkan jumlah kematian lebih banyak daripada yang kita alami dalam pandemi ini," kata pengasas Microsoft.


"Selain itu, mengenai pandemik, sesuatu yang tidak disukai oleh banyak orang, iaitu bioterorisme, bahawa seseorang yang ingin menyebabkan bahaya dapat membuat virus. Oleh itu, ini bermaksud peluang untuk mengalaminya, lebih daripada sekadar wabak yang disebabkan secara semula jadi seperti ia berlaku sekarang, "sambungnya.


Bertahun-tahun sebelum Coronavirus melanda dunia, Gates memberi amaran bahawa pemerintah tidak bersedia untuk wabah.


"Dunia secara keseluruhan tidak siap untuk wabak penyakit, dan kita mempunyai sejumlah ketakutan selesema yang membuat kita melakukan beberapa perkara kecil, tetapi tidak cukup," katanya dalam wawancara 2014.


"Jika dua kali lebih mudah menular, kita akan menghadapi banyak masalah, dan ada agen yang mempunyai peluang nyata untuk datang dalam beberapa dekad akan datang yang jauh lebih mudah menular daripada ini," katanya pada waktu itu.


Kemudian dalam Ceramah TED 2015 bertajuk "Wabak berikutnya? Kami tidak bersedia", Gates mengatakan bahawa virus berjangkit adalah risiko yang lebih besar bagi manusia daripada perang nuklear.


Dalam temu bualnya dengan Muller, Gates mengatakan akan ada lebih banyak pandemik. Namun, pada masa akan datang, pemerintah dapat meningkatkan kesediaan mereka untuk berusaha mengurangkan jumlah korban.


Pada masa ini, lebih daripada 107.44 juta kes Coronavirus dicatatkan di seluruh dunia, dengan sekurang-kurangnya 2.35 juta kematian, menurut data yang dikumpulkan oleh Johns Hopkins University.