Bill Gates Percaya Vaksin Ini Dapat Menjinakkan Coronavirus Baru

 


Dikhuatiri varian baru virus Corona yang dikesan di Afrika Selatan akan menjadikan vaksin Corona yang telah dibuat kurang berkesan untuk menanganinya. Menurut Bill Gates, ada beberapa vaksin yang berpotensi melawan varian ini.

Pengasas Microsoft mengatakan bahawa vaksin yang dibuat oleh Johnson & Johnson dan Novavak akan tetap menjadi alat penting terhadap varian Corona yang baru walaupun kedua-dua syarikat mengatakan produk mereka mungkin tidak berkesan terhadapnya.


Pada 28 Januari, Novavax menyatakan bahawa vaksin hampir 90% berkesan untuk melindungi manusia dari virus Corona. Walau bagaimanapun, terhadap strain dari Afrika Selatan, kadar keberkesanan turun menjadi 49.4%.


Tidak lama kemudian, giliran Johnson & Johnson untuk mengatakan bahawa vaksin mereka 66% berkesan secara umum, tetapi menurun menjadi 57% terhadap strain Afrika Selatan.


Untuk makluman, vaksin masih dalam proses persetujuan untuk digunakan di Amerika Syarikat. Bill Gates, yang membiayai pengembangan vaksin Corona melalui yayasannya, menilai kedua-dua vaksin tersebut masih dapat efektif terhadap mutasi virus Corona.


"Orang memahami ada penurunan keberkesanan, walaupun (vaksin) Novavax dan Johnson & Johnson masih memiliki banyak kemampuan terhadap varian ini," kata Bill Gates.


Gates juga membincangkan kemungkinan bahawa menyuntikkan dos ketiga dapat meningkatkan keberkesanan vaksin terhadap varian baru. "Terdapat banyak dialog pada masa ini antara yayasan kami, Dr Anthony Fauci dan pihak pemerintah lainnya mengenai strategi (untuk) varian ini," jelasnya.


AS sendiri sedang berusaha memberikan vaksin kepada sebanyak mungkin penduduk sebelum varian baru virus Corona muncul dan menimbulkan bahaya.


Bill Gates percaya bahawa pembuat vaksin dan negara di dunia dapat meningkatkan kapasiti pengeluaran untuk mengimunisasi dunia. Menurutnya, satu-satunya cara untuk mengakhiri pandemi Corona adalah dengan memastikan negara-negara membangun memberikan vaksin kepada banyak warganya.

Bill Gates Percaya Vaksin Ini Dapat Menjinakkan Coronavirus Baru Bill Gates Percaya Vaksin Ini Dapat Menjinakkan Coronavirus Baru Reviewed by thecekodok on 9:19:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.