ByteDance membatalkan penjualan TikTok ke Oracle dan Walmart

 


Syarikat induk TikTok, Bytedance, telah membatalkan rancangan untuk menjual perniagaan Amerika Syarikat (AS). Menurut laporan oleh South China Morning Post.


Syarikat itu bahkan telah menangguhkan perjanjian penjualan TikTok dengan Oracle dan Walmart kerana Donald Trump tidak lagi menjadi presiden.


Pemergian Trump dari Rumah Putih 'menghilangkan dorongan' untuk perjanjian itu kerana dia adalah orang yang mengancam untuk melarang TikTok di AS melainkan ByteDance menjual operasi ASnya.


"Kesepakatan itu terutama dirancang untuk memenuhi tuntutan pentadbiran Trump," kata sumber yang tidak disebutkan namanya, seperti yang dilaporkan oleh New York Post.


TikTok enggan mengulas mengenai laporan tersebut, begitu juga Oracle dan Walmart.


Berita ini telah meningkatkan spekulasi bahawa penjualan TikTok kepada sekumpulan pelabur AS yang diketuai oleh Oracle benar-benar tidak aktif - di bawah pentadbiran Joe Biden - sekurang-kurangnya buat masa ini.


Mahkamah persekutuan telah menyekat perintah pentadbiran Trump yang secara efektif akan melarang TikTok beroperasi di AS.


Dalam pengadilan, TikTok dan Departemen Kehakiman meminta agar gugatan ditangguhkan agar pemerintah Biden dapat mengkaji apakah larangan yang dirancang masih diperlukan atau tidak.


Permintaan itu datang setelah The Wall Street Journal melaporkan bahawa pentadbiran Biden telah menangguhkan perjanjian itu sementara para pegawai masih menelitinya.


Sebaliknya, setiausaha akhbar Rumah Putih Jen Psaki, mengatakan bahawa pemerintah tidak mengambil "langkah proaktif baru" pada TikTok.


"Secara umum, kami akan menilai secara komprehensif risiko terhadap data AS dari TikTok dan potensi ancaman lain," kata Psaki.