CEO Parler John Matze Dipecat


 Parler berhenti dari CEO John Matze setelah aplikasi sayap kanan dilarang di pelbagai platform. Matze mengatakan bahawa syarikat itu tidak mengambil bahagian dalam keputusan ini.


"Pada 29 Januari 2021, dewan Parler yang dikendalikan oleh Rebekah Mercer memutuskan untuk segera menghentikan kedudukan saya sebagai CEO Parler. Saya tidak ikut serta dalam keputusan ini," tulis Matze .Dia mengatakan syarikat itu telah berkomunikasi dengan pekerja Parler dan pihak ketiga yang berkaitan mengenai keputusan ini.


John Matze menulis bahawa selama beberapa bulan terakhir dia menghadapi banyak penentangan terhadap visi asalnya untuk platform media sosial berikutan keputusan Perkhidmatan Web Amazon untuk menutup Parler.


"Sebagai contoh, saya menganjurkan untuk lebih banyak kestabilan produk dan apa yang saya percaya adalah pendekatan yang lebih berkesan untuk penyederhanaan kandungan," tulis Matze.


Matze juga menghargai semua peringkat pekerja dan institusi yang turun menyokong keberadaan Parler.


"Mereka adalah kumpulan yang luar biasa dari individu yang pelbagai, rajin dan berbakat dan saya sangat menghormati mereka. Banyak dari mereka telah menjadi keluarga kedua saya," kata Matze.


Aplikasi media sosial Parler, yang digunakan secara meluas oleh penyokong Trump untuk menyokong kebebasan bersuara, menyaksikan peningkatan pengguna berikutan penggantungan tetap Presiden Trump di Twitter.


Setelah Amazon Web Service menghentikan aplikasi, sumber memberitahu FoxNews bahawa Parler akan mengalami beberapa kemas kini.


Antara lain, pelancaran dengan jenama baru dan perubahan yang berlaku dalam syarikat demi kestabilan.


Sebelumnya, Parler dijadualkan untuk dibebaskan lagi pada Februari 2021, tetapi mengalami beberapa penundaan.


Matze muncul sebagai bintang media konservatif di tengah kekacauan di sekitar syarikatnya yang ditutup oleh Amazon. Dia memberitahu kakitangannya bahawa dia akan mengambil cuti beberapa minggu sebelum mencari usaha baru.


"Selepas itu, saya akan mencari peluang baru di mana ketekunan, visi dan matlamat teknikal yang saya suka akan diperlukan dan dihormati," katanya.