China tidak membenarkan kanak-kanak membawa telefon bimbit ke sekolah


Kementerian Pendidikan China telah mengeluarkan keputusan untuk melarang anak-anak menggunakan telefon bimbit ke sekolah tanpa kebenaran bertulis daripada ibu bapa mereka.


Ini bertujuan untuk melindungi kesihatan mata, meningkatkan tumpuan dan mencegah mereka daripada menjadi ketagih dengan internet. Sekolah juga diminta untuk mencari jalan bagi ibu bapa untuk terus berhubung dengan anak-anak mereka pada waktu persekolahan.



Menurut laporan dari salah satu akhbar negeri China Daily keputusan ini telah mencetuskan perdebatan sengit antara ibu bapa mengenai keputusan yang dianggap tidak efektif.


Menurut data dari Pusat Maklumat Rangkaian Internet China yang berafiliasi dengan kerajaan, sebahagian besar kanak-kanak dan remaja di bawah 18 tahun di China telah mengakses internet melalui telefon bimbit mereka sendiri sebanyak 74%.


Kemudian berlaku peningkatan rabun jauh di kalangan kanak-kanak di China pada tahun 2018. Kerajaan juga menyalahkan industri permainan yang dianggap sebagai faktor utama masalah ini.


Pemerintah China juga menyebut ketakutan bahawa ketagihan permainan boleh merosakkan kesihatan mental. Mereka juga berencana untuk mengatur peraturan industri permainan.


Banyak sekolah di China telah melarang penggunaan telefon bimbit di tempat mereka. Dalam beberapa kes yang melampau, telefon bimbit telah dihancurkan di hadapan pelajar yang melanggar peraturan.


Topik larangan itu menjadi tajuk utama di China dan di media sosial dengan ribuan orang membincangkannya di laman media sosial Weibo.


Mereka memilih dalam sebuah jajak pendapat yang kebanyakannya mengatakan tidak perlu ada peraturan baru kerana larangan meluas pada waktu sekolah.


Ada yang mengatakan bahawa kanak-kanak mungkin terus menggunakan telefon bimbit mereka secara berlebihan ketika mereka tidak berada di sekolah.


Bukan hanya di China, peraturan ini juga diterapkan di Perancis pada tahun 2018. Mereka melarang penggunaan telefon bimbit untuk sekolah rendah dan menengah, dan memutuskan bahawa kanak-kanak di bawah 15 tahun harus menjaga telefon bimbit mereka agar tidak kelihatan semasa berada di persekitaran sekolah.